Vad är Acne?

Akne är en hudsjukdom ofta kännetecknas av inflammation i huden, bryter ut i lesioner. Acne är utbredd, särskilt under tonåren, och de flesta personer upplever akne någon gång under sitt liv. Det finns många myter om vad som orsakar och botar akne, och en enorm industri har byggts upp kring produkter som är avsedda för att förebygga och behandla akne, speciellt hos tonåringar.

För att förstå akne är det viktigt att förstå åtminstone i princip vad en hårsäcken ser ut. Follikeln är begravd i huden, och ett hår växer ut ur det, bryta huden. Bifogat till follikeln är talgkörtlar som producerar en olja som kallas sebum, som hjälper till att hålla huden frisk. Acne uppstår när någon anledning att hårsäckar blir blockerad och sebum bygger upp under huden. I denna rika miljö, bakterier börjar växa, så småningom orsakar akne.

Även om många människor tänker på akne bara som bröt ut röda form av akne ofta kallas en finne eller finne, inkluderar akne också några icke -inflammerad former, så kallade komedoner. Acne komedoner finns i två former: whiteheads och pormaskar. En Whitehead bildas när massan av bakterier och talg som bildas av en blockerad follikel vistelse under ytan av huden, och kan vara extremt små, ibland osynliga för ögat. En blackhead bildas när den bröt ut massan är öppen till ytan, vilket gör att melanin i fångade sebum att oxidera och bli svart.

Helst dessa icke-inflammerade former av akne rinna så småningom byggt upp talg och bakterier till ytan och läker huden. Men ofta sprickor inuti väggen i follikeln antingen på grund av inre tryck eller, mer vanligt, på grund av att plocka på huden. När detta händer, vita blodkroppar strömma in redan svullna follikeln att slåss mot bakterier, och akne blir inflammerad i vad som kallas en papule.

Här är akne fortfarande till stor del under huden, och även om det är synligt för blotta ögat, är det mer som en arg del av huden än som vad de flesta kallar en finne. Det finne av akne former när de vita blodkropparna tar upp striden med bakterierna ta sig till ytan av huden, bryter ut till ett stort vitt eller gulvitt klump. Verkligen svåra fall av akne kan leda till extrema inflammation i form av cystor eller knölar också.

Acne är inte helt klarlagt, men man tror de flesta människor att kosten faktiskt har lite att ingenting att göra med dess utveckling. Traditionellt är det många som trodde att vissa livsmedel, såsom fet mat eller choklad, orsakade acne, men de flesta studier har visat att detta inte vara fallet. Att behandla akne kan göras med valfritt antal lotioner och krämer, mest innehållande bensoylperoxid eller salicylsyra, men en av de bästa sätten att behandla akne är helt enkelt att regelbundet tvätta ansiktet med varmt vatten och en mycket mild tvål, minska mängden olja på huden som kan bygga upp och orsaka stopp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.