Vad är ACDF?

ACDF står för anterior cervikal discectomy och fusion, som är ett kirurgiskt ingrepp utförs vanligtvis på patienter som har nacke och arm smärta på grund av en skadad skiva i nacken. Förfarandet är också gjort för att stabilisera de ben i halsen, för att förhindra skador på ryggmärgen. Kirurgi sker normalt efter mindre invasiva metoder för behandling, t. ex. sjukgymnastik och mediciner, har tappat behandling av smärta eller stabilisering av skada.

Begreppet livmoderhalscancer betyder hals, och halskotor är de sju ben i ryggraden som löper från skallen till den övre delen av ryggen. Mellan varje kota är en skiva som är en donut-formad vävnad fylld med en stötdämpande gel som gör att benen att röra sig utan att gnida mot varandra. När skivan blir skadad, gelen läcker till det omgivande kroppskaviteterna, trycker på nerver och skapa tryck och smärta. Skivor kan skadas av en traumatisk skada, t. ex. en bilolycka, eller kan skadas som en följd av degenerativ disksjukdom, skolios, eller andra tillstånd som orsakar en förskjutning av ryggraden. Discectomy är kirurgiskt avlägsnande av den skadade disken.

ACDF beskriver ett kirurgiskt ingrepp där kirurgen bort skivan genom de främre eller främre del av halsen. Ett snitt görs i halsen och matstrupen och luftstrupen trängs undan så att kirurgen kan ta bort skivan. Operationen liknar PCDF, eller säte livmoderhals discectomy och fusion, där kirurgen avlägsnar skivan från baksidan av halsen.

ACDF är ett mer enhetligt förfarande eftersom det är mindre smärtsamt än PCDF, som kräver styckning i spinal nerver och den tjocka musklerna i nacken, ACDF medför också en lägre risk för skador på ryggmärgen under operationen. Målet för båda operationerna är att ta bort den skadade disken och stabilisera nacken ben, och i vissa fall båda förfaranden krävs.

Efter den skadade skivan tas bort, en fusion utförs. Fusion beskriver flera olika metoder för anslutning av två eller flera ben ihop till en sammanhängande ben. Kirurgen kommer ofta stabilisera område med hjälp av metallplattor skruvas fast i skelettet, som upprätthåller den inriktning och utrymmet mellan ryggkotorna. En graft är ibland utförs, där kirurgen fyller i rymden med patientens egna ben, skördas från höften, eller givare ben skördas från kadaver. Med tiden kommer patientens kropp odla nya ben mellan och runt transplantatet, vilket ytterligare förstärker fusion.

ACDF krävs i allmänhet en sjukhusvistelse som varar ett par dagar, såvida inte komplikationer kräver ytterligare observation. Återvinning hemma varar mellan fyra till sex veckor, då patienten ofta kommer att bära en hals stag eller cervikal krage att behålla positionen på halsen medan den läker. Som med alla kirurgiska ingrepp kan komplikationer är en reaktion på anestesi, infektion, eller avslag av transplantat. Vissa patienter rapporterar en viss bristande förmåga att röra huvudet från sida till sida eller upp och ner. De flesta patienterna rapporterar att lindring av smärta är värt den lilla förlust av rörligheten till följd av operationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.