Hur vet jag är skillnaden mellan matförgiftning och maginfluensa?

Skillnaden mellan matförgiftning och den så kallade "maginfluensa" är faktiskt lite svårt att definiera, främst därför att begreppet "maginfluensa" är egentligen inte en korrekt beskrivning. I båda fallen, symptomen är mycket lika, och det gör även behandlingar, eftersom bestämmelsen ofta kommit igång utan medicinsk åtgärd. Medicinsk hjälp bör eftersträvas om symptomen kvarstår under mer än 24 timmar, eller om de blir extrema.

Matförgiftning, även känd som livsmedelsburna sjukdomar, uppstår när maten blir förorenat med något som är skadligt, t. ex. som bakterier, virus eller gift. Det kan vara ett resultat av dåliga sanitära förhållanden eller felaktig hantering av livsmedel, och symtom kan uppstå mellan två och 24 timmar efter födointag, beroende på agens som orsakar matförgiftning. Huvudvärk, feber och trötthet ofta uppstår först, följt av illamående, kräkningar, mage kramper och diarré.

Det viktigaste tecknet på att gastrointestinal nöd kan ha orsakats av matförgiftning är närvaron av andra människor som åt samma sak och blev också sjuka. Om alla blir sjuk efter en familj måltid tillagad i hemmet, till exempel, är matförgiftning mycket troligt. Matförgiftning kan vara lite svårare att begränsa när folk äter på en restaurang, eftersom symtomen kan ta lite tid att växa fram. Till exempel, om folk blir sjuka två timmar efter middag på en restaurang, kanske middag inte vara orsaken, det kan ha varit frukten alla hade vid lunch.

"maginfluensa" är egentligen inte en influensa alls, eftersom influensa orsakas av influensa-viruset som angriper andningsorganen. Mer korrekt, bör maginfluensa kallas gastroenterit. Den orsakas av en virusinfektion i tarmen som orsakar irritation, och symtom mycket lika dem ovan: illamående, kräkningar, feber, diarré, trötthet och frossa. Gastroenterit kan orsakas av äter förorenad mat eller genom att exponeras för ett virus via dåliga sanitära förhållanden. Livsmedel är den vanligaste vektorn för gastroenterit, kunde så en tänka på den maginfluensa som en särskild undergrupp av matförgiftning.

I båda fallen är det bästa för patienten vistas hydrerade och vila. Symptomen försvinner ofta inom 24 timmar, även om patienten kan känna sig lite svag i flera dagar efteråt. Att äta mild mat kan också hjälpa, vilket kan dricka produkter särskilt utformade för personer med diarré, som pedialyte och andra berikade drycker som ger näring vid sidan av hydrering.

Om symtomen kvarstår eller patienten börjar kräkningar eller utsöndra blod eller utveckla en förändrad medvetandegrad, är det dags att se en läkare. Läkaren kan begränsa orsaken och ordinera ett läkemedel för att behandla virus, bakterier, parasiter eller toxin som orsakar sjukdomen. Det kan vara bra att veta vad patienten har ätit under de senaste 48 timmar som vissa livsmedel är mer benägna att smitta än andra, om patienten hade kyckling, exempelvis campylobacter och salmonella skulle vara ledande misstänkta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.