Finns det ett samband mellan makuladegeneration och fettintag?

Ett omfattande, utförlig medicinsk undersökning visade ett positivt samband mellan en persons fettintag och graden av makuladegeneration. Makuladegeneration uppstår när en del av ögat som kallas makula, försämras. Detta orsakar många problem, såsom att förlora förmågan att särskilja små detaljer, natt-blindhet och suddig eller förvrängd syn. Eftersom symtom med åldern, det är mycket viktigt att orsakerna till makuladegeneration, så att människor kan utöva förebyggande vård. Det har visat sig att kost rik på fett, särskilt vissa typer av fett, har en hög sannolikhet för att öka en risk att utveckla denna typ av ögonsjukdom.

Under en period på tolv år, medicinsk forskare vid Tufts University följt nästan 90. 000 personer 50 år eller äldre. De höll koll på sina detaljerade fettintag samt mäta deras makuladegeneration och publicerade sina resultat under 2001. I allmänhet fann de att personer som fick 42% eller mer av sina kalorier från fett är mer benägna att utveckla makuladegeneration. Sammantaget rekommenderar man att personer över 50 år gamla hålla sina kalorier från fett ner till 20-25%. Men studien visade också skillnader i olika typer av fett, t. ex. mättade kontra fleromättat och transfetter, för att orsaka olika anslutningar till makuladegeneration.

Denna studie fann vissa fetter speciellt "dåliga". Kost rik på transfetter, som till exempel bakade kommersiella varor och mejeriprodukter var cirka 225% större risk att orsaka makuladegeneration. Förvånansvärt små portioner av dessa livsmedel vara farliga. Bara en servering en dag om saker som glass, bacon, chips, helmjölk, varm korv, kakor, var korv, smör, eller kaka, ohälsosamt. Obearbetad kött, som biff, lamm eller fläsk, behöver endast ätit en gång i veckan innan de ämnen som "risken för makuladegeneration ökade med 35%. Dessa livsmedel är exempel på fleromättade fetter som innehåller omega-6 fettsyror.

Det finns dock inget samband mellan makuladegeneration och "bra" fett som innehåller omega-3 fettsyror, eller "dåliga" mättat fett. Säker fett alternativ är fisk, såsom konserverad tonfisk eller färsk lax och nötter. Dessa kan ätas nästan varje dag med några observerbara skada för makulaödem hälsa. Forskare förstår inte varför mättat fett, som är farlig för hjärt-och kärlhälsa under andra omständigheter var inte ansluten till makuladegeneration. Naturligtvis, även om denna studie är rigorös, är dietister lärande fortfarande om vad som gör vissa fetter positiva och andra negativa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.