Är det någon skillnad mellan ett brutet ben och en fraktur?

Det finns ingen skillnad alls mellan ett brutet ben och en fraktur. En fraktur är inte ett sådant avbrott eller en annan grad av brott. För att bryta ett ben är exakt samma sak som att spricka ett ben.

Ibland ett knäppande ljud kan höras när det finns ett brutet ben, eller fraktur, äger rum. Om personen inte kan röra kroppen del och som är utsatt för stor smärta, ett ben kan ha brutits. När ett ben bryts, kan den del som fortfarande kan flyttas, men det kommer förmodligen flytta onormalt.

En öppen brytning, eller fraktur, betyder att ben sticker ut genom huden och kroppen är blödning i svar. Blödningen ska avbrytas utan att några påtryckningar på brutet ben. De med ett brutet ben i nacke eller rygg bör inte flyttas över huvud taget eftersom det kan orsaka ytterligare skador.

Ett brutet ben eller fraktur i armen eller benet, kan sättas in i en gjuten till hjälpa det läka. Den gjutna måste hållas rena och torra. Det är oftast sägs vara en bra idé att höja brutet ben i gjutjärn upp när de vilar den för att hålla svullnaden uppkommer i rösterna.

Ibland en ortopedisk kirurg kommer att operera den brutna ben snarare än att begränsa den brutna ben i en rösterna. Öppna minskning intern fixation (ORIF) är ett kirurgiskt ingrepp som ofta använder skruvar och plattor för att hjälpa till att hålla brutet ben på plats för att läka den. Ett objekt som kallas en intramedullär stav (IM stav) används ibland i stället för skruvar och plattor. ORIF kallas också Open behandling.

En vrickning och en stam skiljer sig från ett brutet ben, eller fraktur de innebär ligament och inte ben. Ligament binda ben tillsammans. En vrickning uppstår när ligament slits, medan en stam uppstår när ligament är ansträngd. Tecken för både stammar och stukningar jämförbara och borde ses av läkare eller sjuksköterska. Blåmärken, svullnad och smärta kan tecken på antingen en vrickning eller en stam.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.