Vad är viremi?

viremi är ett tillstånd där virus finns i blodet. Ur synvinkel ett virus är detta goda nyheter, eftersom det innebär att viruset har tillgång till ett mycket effektivt distributionssystem som kommer att sprida det i hela kroppen. Ur synvinkel av ägaren av kroppen, är naturligtvis viremi inte goda nyheter alls.

Virus kan komma in i blodomloppet i en mängd olika sätt, allt från att hamna i ett öppet sår för introduceras av ett sår. Väl inne i blodet, kan virus börja reproducera, och som de upprepa, kommer de att sprida sig genom kroppen. Detta kan skapa en situation som kallas sekundär viremi, där viruset har koloniserat andra delar av kroppen och det är utfodring nya kopior av sig själv tillbaka till blodomloppet.

Ett antal virus överförs främst genom den blod, med humant immunbristvirus (HIV) är ett mycket välkänt exempel. Andra virus kommer att ta steget in i blodomloppet om de ser en möjlighet att göra det. Till exempel kan en virusinfektion i luftvägarna in i blodomloppet genom nedskärningar i munnen.

Detta tillstånd diagnostiseras genom att ta ett blodprov och undersöker det i ett labb. Blodet kan köras mot virala antikroppar som kommer att reagera om ett virus finns och flagga blodet, och det kan också granskas under mikroskop för att leta efter kopior av viruset. Mikroskopi också kan tillåta en laboratorietekniker för att identifiera ett virus när ett test inte är tillgänglig.

Behandlingen av viremi är administration av antivirala läkemedel för att döda viruset. Inte alla virus kan behandlas med mediciner, några har motstått yttersta av läkemedel utvecklare. Om ingen antivirala läkemedel finns tillgänglig ligger fokus på att hantera patientens symptom och hålla patienten som stark och frisk som möjligt i hopp om att immunförsvaret kommer att kämpa bort viruset.

Människor kan har kroniska virussjukdomar, som de alltid har något exemplar av ett virus i blodet. I dessa fall, läkare övervaka patientens virusnivåer, tittar på hur många kopior är närvarande. Om belastningen är låg, ger intryck av att patientens kropp håller viruset i schack. Om den är hög, betyder det att patienten inte kontrollera viruset, eller som sekundär viremi pågår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.