Vad är vattusot?

mer känt idag som ödem i USA och ödem i Storbritannien, vattusot är ansamlingen av stora mängder vätska under ytan av huden eller i vissa hålrum i kroppen. Inflammation är ofta en av de underliggande orsakerna till vattusot eller hydropsy och kan inträffa nästan var som helst i kroppen. Lyckligtvis är det villkor behandlingsbar i de flesta situationer, om inte komplikationer från en samverkande hälsoproblem uppstår.

En av de viktigaste orsakerna till utvecklingen av vattusot har att göra med kravet på blodkärlen. Till exempel, om det finns någon typ av förträngning i blodkärlen som går genom ett ben, kommer detta att leda till en nedgång i oncotic tryck med fartyget systemet. Vätska kommer att börja bygga upp, vilket leder till svullnad i benen och eventuellt fotleden. Lokalisera och eliminera de hinder kan låta rätt mängd tryck att återuppta och därmed lindra smärta i svullna området.

Tillsammans med svullnad i benen och vristerna, vattusot kan också förekomma i händer och fötter. Förutom att någon form av stopp i blodkärlen, finns också chansen att vätskeansamling sker på grund av problem med levern eller andra sjukdomar såsom pankreatit. Handen eller foten kan börja verka något uppsvullna, och det kan bli lite svårt att böja fingrar eller vicka på tårna. En läkare kan normalt fastställa ursprunget till problemet och använder medicin för att lindra svullnaden.

vattusot kan också äga rum på grund av vätskeansamling i mjuk vävnad eller organ som folk normalt tar inte behålla vätska. Detta omfattar organ såsom hjärnan eller ögonen. Människor som lider med glaukom löper större risk att behålla vätska i hornhinnan. Förekomsten av lupus tros öka risken för vätskeansamling i hjärnan, vilket resulterar i de enskilda upplever flera perioder av dåsighet som i sin tur kan leda till att förlora medvetandet från tid till annan.

Lyckligtvis en legitimerad läkare kan ofta identifiera typ och ursprung av vattusot relativt lätt. I de flesta fall kommer tillståndet att börja avta när den underliggande orsaken är ställd och behandlas effektivt. Beroende på vilka delar av kroppen, inklusive de inre organen, arbetar med villkoret, kan de behandlingar ger snabba resultat. Men om den underliggande orsaken har samband med ett allvarligt hälsotillstånd, kan det ta längre tid att behandla vattusot effektivt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.