Vad är tandkött?

tandköttet är hård bindväv som rader basen i tänderna, hålla dem på plats och skydda käken och tänderna rötter från infektioner. Känd informellt som tandköttet, tandköttet är en mycket viktig del av den muntliga anatomi, och ta hand om dem är avgörande för att bibehålla munhälsan. Problem med tandköttet kan identifieras under rutin muntliga prov, eller uppges av patienter som upplever förändringar i munnen.

Detta bindväv har en stark fibrös underlayer, täckt av ett lager av slemhinnor. Tandköttet är mycket hård, som kan stå emot trauma från tugga och hårda livsmedel som förs in i munnen. Basen i denna vävnad är fast förankrade i de ben, medan den övre delen är fri, vilket gör att tandköttet för att köra mellan tänderna för att hjälpa till att stabilisera dem och hålla dem på plats. Förutom att förankra tänderna, tandköttet skapar också en försegling som hindrar bakterier, plack och andra främmande material kommer in rötterna i tänderna, där det kan orsaka trauma eller infektion.

När en patients tandkött kroniskt inflammerade, är det som kallas tandköttsinflammation. Klassiska symptom på tandköttsinflammation kan vara förändringar i färgen på tandköttet, tillsammans med svullnad och blödning. Patienter kan uppleva att deras tandkött är mycket anbud efter borstar tänderna, eller att tandköttet blöder fritt efter oral vård eller äta. Tandköttsinflammation kan leda till komplikationer som inkluderar allvarliga infektioner, och det är ett problem som måste åtgärdas.

Över tid kan tandköttet avta. Ibland tuggummi recessionen beror på tandköttsinflammation, men det kan också vara associerade med andra orala problem, eller uppstår på egen hand. Vikande tandkött är ett bekymmer eftersom de kan utsätta en patient för risk för infektioner och destabilisera tänder. Andra gingival sjukdomar kan omfatta gingival cancer, där cellerna i tandköttet blir elakartade, och gingival hyperplasi, som tandköttet växer grovt utvidgas.

Att ta hand om tandköttet ingår regelbundet borsta tänderna, använda munvatten att hålla munnen ren, och tandtråd mellan tänderna för att ta bort uppbyggd innan den har en chans att utvecklas till plack och tandsten. Regelbundna tänder rengöringar även främja tandhälsa och ge en tandläkare en möjlighet att inspektera de tandköttet för att bekräfta att de är i gott skick. Patienter som får symptom på gingival sjukdom bör beställa tid hos en tandläkare för en examen, är prognosen mycket bättre när interventioner skall beredas snarast.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.