Vad är orkit?

orkit är ett tillstånd med en eller båda av ett mänskligt hanens testiklar bli inflammerad och öm. Det kan orsakas av påssjuka virus eller en bakteriell infektion i könsorganen eller urinvägarna. De flesta med villkoret att uppleva en rad symptom, bland annat testikel smärta och svullnad, illamående, och ovanliga utsläpp från penis. Behandlingsalternativ tar oftast formen av huskurer och antibiotika recept, som är lätt tillgängliga och kan föreslås av läkare. De flesta fall av orkit är lättade i en till tre veckor när rätt behandling ges.

En bakteriell infektion som kallas epididymo-orkit uppstår när bitestikeln blir irriterad och inflammerad. Bitestiklarna är det lilla röret som transporterar spermier från en testikeln till sädesledaren vid ejakulation. Många typer av infektioner kan leda till epididymis inflammation, inklusive blåsa problem, urinvägsinfektioner och sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré. Viral orkit är mycket vanligare hos män som drabbas påssjuka och symtomen brukar börja dyka upp inom några dagar att komma i kontakt med viruset. Män som har gått igenom puberteten och inte har vaccinerats är mest mottagliga för att utveckla påssjuka och symtom av orkit.

De mest förekommande symtom i samband med både virus-och epididymo-orkit är smärta och ömhet i ljumsken , svullnad av testiklarna, svårigheter att urinera, skummigt eller missfärgade flytningar från penis, blodiga ejakulerar och illamående. Villkoret leder ofta till alltför svullna lymfkörtlar belägna i ljumsken, vilket leder till ytterligare obehag och ofta gör det svårt att gå eller stå. Smärtan i samband med tillstånd är oftast milda, men vissa män upplever skarpa, försvagande impulser av smärta som kan resa från testiklarna hela groins och ben. Utan omedelbar behandling, män är föremål för testikelatrofi och eventuella sterilitet.

En person som tror att han har påssjuka eller upplever tecken på orkit bör samråda med sin primärvårdsläkare att göra en korrekt diagnos och utveckla lämpliga behandlingsplan. Läkare kan utföra fysiska undersökningar och ultraljud används för att leta efter problem i testiklarna. När virus eller bakterier orkit konstateras vara orsaken till en patients symtom, ordinerar läkare vanligtvis antibiotika eller antiinflammatoriska läkemedel. Läkare ofta rekommendera att patienter gälla kallt förpackningar till sina testiklar, hålla dem högt när så är möjligt, och vila mycket. Symtomen börjar vanligen att lätta upp efter bara några dagars behandling, och vanligtvis att försvinna helt efter cirka tre veckor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.