Vad är neurit?

neurit är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av en inflammerad nerv eller en inflammerad del av nervsystemet. Det finns två huvudtyper av neurit: optikusneurit och perifer neurit .

optisk neurit, som också kallas retrobulbär neurit , orsakas vanligtvis av virus eller bakterieinfektioner. Som namnet antyder, är optikusneurit en inflammation i synnerven. Det kan orsaka den enskilde att uppleva helt eller delvis synförlust. Detta är vanligtvis antingen för att inflammation förstör myelin slida, som omfattar synnerven, eller därför att axoner av nerven skadas av svullnad.

En person lider optikusneurit känns ofta smärta vid försök att flytta ögat. Dessutom har den person som optikusneurit ofta svårt att identifiera färger med det drabbade ögat, även om han eller hon kanske inte inser det förrän täcker friska ögat.

De flesta patienter med optikusneurit erfarenhet en avkastning på normal syn efter infektionen orsakar sjukdom har klarats upp. Men det i regel tar åtta till tio veckor för att detta skall inträffa. I vissa fall leder optikusneurit till permanenta skador och förlust av synen. För att minska risken för att skadan är permanent, är det viktigt att den person som upplever optikusneurit att få medicinsk vård omedelbart.

Med perifer neurit, även kallat perifer neuropati , skador uppstår på en nerv inom det perifera nervsystemet. Liksom optisk neurit, kan detta bero på sjukdom eller sjukdom. Å andra sidan, bakterier eller virus normalt inte orsakar dessa sjukdomar. I stället lidanden som aids, diabetes, krampanfall, alkoholism, och näringsbrist är vanliga orsaker. En person kan också uppleva perifer neurit från pressen på mage pga kvar i en position för länge.

Personer med perifer neurit vanligen erfarenhet darrningar, domningar och en obalans i sin gång. Den drabbade kan också känna trötthet, svaghet, kramper, eller en allmän känsla av tyngd. Dessutom har han eller hon kan känna klåda, stickningar och smärta. I vissa fall kan smärtan bli så svår att patienten behöver använda potenta droger för att dölja det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.