Vad är nanism?

nanism är mer allmänt kallade dvärgväxt och är ett tillstånd där en person upplever onormal tillväxt och har en kortare resning än den genomsnittliga personen. Det kan bero på genetik, men kan även förekomma hos människor som har föräldrar av medellängd. Människor med villkoret är normalt inte psykiskt funktionshindrade och kan lära sig att leva och fungera bekvämt.

Det vanligaste symtomet på nanism är en vuxen som görs växer och aldrig når höjden jämförbara med andra vuxna. En person brukar anses vara av kortväxta om han eller hon är under 4 fot 10 inches (147 cm) hög. Hans eller hennes lemmar kan vara kortare och styvare i förhållande till resten av kroppen.

nanism kan vara resultatet av en ärftlig gen som gör en person mer sannolikt att aldrig nå en genomsnittlig höjd intervall. Det kan också uppstå om en gen i en spermie eller ägg blir ändras innan ett embryo bildas. Den gen förändring sker slumpmässigt och har ingen anledning att ändra, och därför kan den inte förhindras. Villkoret kan också vara en följd av problem som fördröjer utvecklingen efter ett barns födelse, till exempel njursjukdom, hypofysen sjukdomar eller andra sjukdomar som hindrar ett barns kropp från att ta in näringsämnen från mat som är nödvändiga för tillväxt.

En kortväxta kan bidra till en rad möjliga hälsoeffekter, men de flesta av de effekter som inte är dödliga. Barn med nanism kan vara mer benägna att ha sömnapné, där deras andning tillfälligt uppehåll medan de sover, på grund av onormalt utvecklade eller inskränkt luftvägarna. De kan också ha svårare att lära sig att sitta upp på egen hand eller gå grund av att deras ryggar och leder är inte så flexibla.

Även nanism kan inte botas, kan den behandlas kirurgiskt om det medför andra komplikationer eller obehag. Många strukturella brister i lederna kan behandlas genom att lägga proteser till de områden för att lindra smärta och gör rörelser lättare. Att upprätthålla en hälsosam vikt kan bidra till att minska belastningen på leder som redan är styva, så en hälsosam kost kan bidra till att de med nanism bekvämare. Eftersom villkoret kan göra fysisk aktivitet svårt eller till och med farligt, är det oftast rekommenderas att endast göras under en läkares övervakning.

En persons livslängd är vanligtvis inte förkortas på grund av att ha sjukdomen. Även om hans eller hennes storlek är mindre än genomsnittet, inte normalt har en negativ inverkan på mental förmåga. Människor med villkoret kan också tänka sig barn som hamnar växa upp och bli medelstort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.