Vad är melanin?

Kallas även pigment, melanin är ett ämne som ger huden och håret dess naturliga färg. Det ger också färg till iris i ögat, fjädrar och fjäll. Hos människa de med mörkare hy har större mängder av melanin. Däremot de med mindre pigment har lättare eller fler ljus hy färg.

melanin, som ibland kallas en kemisk, bildas som en del av processen att metaboliserar en aminosyra som kallas tyrosin. I huden, är melanin bildas av celler som kallas melanocyter. Vissa medicinska tillstånd, såsom albinism, är förknippade med bristen på melanin. Albinism är en förutsättning präglas av abesnce av en normal mängd pigment i kroppen. Djur, människor och även växter kan ha albinism.

Albinism förekommer i ett antal varianter. Beroende på vilken typ av albinism kan hud, hår och ögon alla påverkas. I själva verket påverkar okulär albinism inte bara färgen på ögon, hår och hud, utan leder också till dålig syn. Dessutom är vissa typer av melanin brist förknippade med ökad dödlighet.

Melanin ger många fördelar för människor. En av de mest uppenbara fördelar som innebär ultravioletta strålar från solen. Melanin ger ett naturligt skydd mot skadliga effekter av dessa strålar. Men det inte ger fullständigt skydd mot solen, och personer med mörkare hudtoner fortfarande riskerar från solens skadliga strålar.

Generellt

, de med mörkare hudtoner och mer melanin kan tolerera exponering till solen i timmar utan att få solbränna. Däremot kan en person med ljusare hud blir solbrända efter att ha spenderat bara minuter i middagssolen. Hudcancer är direkt relaterad till exponering för solen och förekomsten av optimala mängder av pigment. Solen har även satts i samband med grå starr.

Melanin är också en mekanism för att absorbera värme från solen. Detta ändamål är av särskild betydelse för växelvarma djur. Ormar, ödlor, vissa typer av fisk, och en rad andra djur är beroende av sin omgivning, inklusive solens strålar, att skapa och upprätthålla sin kroppstemperatur.

också viktigt att skärpa av vision tjänar melanin till minimalize antalet ljusstrålar som kommer in i ögat. Det ger också för absorption av spritt ljus i ögat. På detta sätt tillåter pigmentering mer angelägen syn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.