Vad är kolit?

kolit är en allmän term för ett stort antal orsaker som resulterar i inflammation i slemhinnan i tarmen. Vanliga symptom i samband med kolit är magkramper, ofta lös avföring eller ihållande diarré, förlust av kontroll av tarmfunktion, feber, trötthet och viktminskning. Beroende på orsak kan kolit behandlas på olika sätt.

En av de första stegen i diagnos kolit är att identifiera orsaken. Vissa former av kolit kan orsakas av infektion med bakterier, vissa virus och vissa parasiter. Till exempel exponering för salmonella bakterier eller andra bakterier måste behandlas med antibiotika för att lösa skick. Parasitär eller amoebic infektion teckningsoptioner vanligtvis en kurs av antingen antibiotika eller antiparasitära läkemedel. Viral kolit kan vara svårare att behandla.

virus som Rotavirus eller Norovirus kan resultera i uttorkning, särskilt i de mycket unga eller mycket gamla. Vila och en ökad mängd vätska ofta ordineras. Men om en person blir mycket uttorkad, kan han eller hon behöver vård i ett sjukhus för att få intravenös vätsketillförsel.

Vissa sjukdomar kan predisponera en attacker av kolit. Den vanligaste orsaken till kolit hos personer med tarmsjukdomar är Crohns sjukdom, vilket är en degenerativ tarm störning. Personer med Crohns är mer benägna att kolit och andra allvarliga tillstånd som perforerad tarm. Personer med Crohns måste ta del av ovanstående symtom och en läkare omedelbart. Något av dessa symtom kan kräva medicinsk behandling.

Irritabel tarm sjukdom (IB) kan också orsaka anfall av kolit. Eftersom IB är både svår att diagnostisera och behandla, är någon som har haft frekventa återfall av symptomen ovan utsatt för kolit och bör kontakta en läkare om han eller hon misstänker kolit. Speciellt om bakterier eller parasiter orsakar kolit, kan detta förvärra bara IB och behöver omedelbar behandling.

Även antibiotika används för att behandla bakteriella kolit, kan de även anges som en orsak till kolit i vissa fall. Ytterligare orsaker till kolit kan inkludera att ta födelsekontroll medicin, med autoimmuna sjukdomar, eller rökning.

Om diarré och feber kvarstår i mer än två dagar, och du inte har en sjukdom som skulle kräva tidigare behandling, bör du se en läkare snabbt. Om du har svåra magsmärtor med feber bör du inte vänta med att se en läkare under kontorstid men gå till akuten, eftersom detta kan tyda på blindtarmsinflammation eller tarm skada. Om du misstänker matförgiftning är det bättre att åka till akuten, eftersom vissa bakterier kan vara mycket skadligt.

Du kan minska risken att kolit med hjälp av sanitära laga mat och äta praxis, undvika koffeinhaltiga drycker, och inte tar läkemedel som ibuprofen om du har irriterad tjocktarm eller inflammatoriska tillstånd tarmen. Behandling för dem med täta anfall av kolit kommer att inriktas på att försöka minska symptom som diarré och mage kramper. Ibland kan dessa behandlingar av symtom är det enda sättet att ta itu kolit. Men även med behandling, bör dessa med Crohns och andra autoimmuna eller kända magbesvär vara vaksamma om de misstänker kolit, eftersom andra mer allvarliga tillstånd kan också ha samma symtom som kolit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.