Vad är kokoppor?

kokoppor är en hud och virussjukdom som orsakas av kokoppor viruset. Sjukdomen, som kännetecknas av pockmarks liknar vattkoppor, är relaterad till kontakt med kor och är en släkting till vaccinia virus. Den vaccinia virus var ansvarig för smittkoppsvirus och dess botemedel i det 20th århundradet. Mindre allvarliga än den dödliga smittkoppor, skapar kokoppor samma typ av milda symtom som vattkoppor. Sjukdomen överförs genom direkt kontakt med kor, hästar eller andra djur som bär på sjukdomen, och visas på mänsklig hud som utslag eller röda blåsor som är gemensamma för andra kopporna sjukdomar.

som hämtar sitt namn från dairymaids som vanligen överförs sjukdomen från att röra ko juver, var kokoppor som används för att bidra till utvecklingen av vaccination för smittkoppor 1979. Innan detta genombrott, men datum historien om mänskliga kokoppor infektion tillbaka till åtminstone den 18: e talet. Test för kokoppor som ett möjligt botemedel mot smittkoppor inleddes 1791 när tyska läraren Peter plett utsatt sina söner till kokoppor viruset avsiktligt. Denna exponering sparade alltså dem från smittkoppor epidemi som härjade i området vid den tidpunkten. Kokoppor, som vattkoppor, normalt endast kan kontrakterade en gång i en persons liv.

Idag är sjukdomen nästan strikt begränsad till Europa, främst i Storbritannien, och är vanligen ett resultat av kontakt med infekterade huskatter . Trots sitt namn, är sjukdomen inte längre är vanliga i kor, begränsa sig i stället på skogsmark gnagare såsom mus och liknande varelser som kallas sorkar. Genom kontakt med dessa gnagare, katter kontrakt viruset och det visar sig i form av blåsor och sår på huden på katt.

vanligast under sommaren och hösten, den kokoppor virus kan kontrakteras endast genom direkt kontakt med ett smittat djur. Många gånger smittade området på en människa är bara sett i fråga om kontakt med djur, och kan överföras till andra människor med vidare kontakt. Inkubationstiden för sjukdomen är cirka åtta till tio dagar, och blåsor i allmänhet lindra själva, ofta med mindre ärrbildning.

kokoppor, i sin historia som ett botemedel eller vaccin mot smittkoppor, var används ungefär som en influensa skott används idag. Med införandet av viruset i kroppen, bekantar immunsystemet sig med smittkoppsvirus och bekämpar den svagare relativ, vilket gör systemet immun mot liknande virus som smittkoppor eller vattkoppor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.