Vad är insulin?

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln som reglerar nivån av glukos, en enkel sockerart som ger energi, i blodet. Människokroppen kräver en stadig mängd glukos hela dagen, och att glukos kommer från livsmedel människor äter. Självklart dock spenderar människor inte hela dagen att äta en bit mat på en gång för att bibehålla en stadig ström av glukos. Det är här insulin kommer in.

När blodsockernivån är hög, stimulerar insulin celler i levern, muskler och fett. Lever och muskelceller kombinerar glukos in i en förening som kallas glykogen i huvudsak lagrar energi för senare användning. Insulin avlägsnar även andra biprodukter av livsmedel från kroppen genom att stimulera fettcellerna att bilda fett från fettsyror, och lever och njure cellerna att omvandla aminosyror till proteiner. Slutligen förhindrar insulin lever och njurar från att producera glukos från delvis metaboliseras-material, en process som kan skada dessa organ över tid.

Insulin är nära besläktad med glukagon, ett annat hormon som utsöndras av bukspottkörteln. Glukagon kallas till handling när blodsockerhalten är låg. Det stimulerar levern och musklerna så att de kommer att bryta ner glykogen som skapades genom ingripande av insulin. Tillsammans insulin och glucagons utgör en komplett cykel av blod-glukos kontroll.

Insulin fungerar i kroppen dag efter dag, utan att någon ger det tänkte mycket. I själva verket vet de flesta inte något om insulinet tills de lär sig att de eller någon i deras familj har diabetes. Denna sjukdom orsakas när kroppen börjar få problem med insulin.

Vid typ 1 diabetes, slutar bukspottkörteln som producerar insulin vid typ 2 diabetes, kroppen blir resistent mot insulin i bukspottkörteln producerar. Typ 2-diabetes kan vanligen kontrolleras genom kost och medicinering, men typ 1-diabetes kräver injektioner av syntetiskt insulin så att kroppen kan bearbeta glukos. Eftersom insulin är en så integrerad del av kroppens funktioner, är det viktigt att diabetes kontrolleras noggrant för att förhindra organskada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.