Vad är ett Virus?

Ett virus är en partikel av smittsamt material. Virus är otroligt små och syns bara med extremt starka mikroskop. När visualisera storleken på ett virus, en del människor använder analogin av en människa som står bredvid Mount Everest, med människan viruset och berget är en loppa. Många är bekanta med virus, eftersom de orsakar sjukdomar som en del av sin livscykel. Forskare som studerar virus som kallas virologer, virologer försök att identifiera och isolera virus i hopp om att kunna behandla dem eller vaccinera mot dem.

Förekomsten av virus började hypotes så tidigt som på 1800-talet, men forskarna inte säkert sätt identifiera dessa tills 1900-talet. Ordet kommer från det latinska virus , som hänvisar till ett toxin eller ett gift. Några välkända exempel på virus är ebola, hiv, influensa, och Marburg. Många av dessa virus är kända för sin virulens och de är notoriskt svåra att behandla eftersom de muterar snabbt och mycket effektivt.

Partiklarna består enbart av ett protein som täcker som kapslar in genetiskt material. Virus är oförmögna att reproducera eller bor på egen hand, de behöver värdar för att överleva och föra vidare sina gener. Som ett resultat av många forskare är tveksamma till att klassificera virus som levande organismer. Den bedrägligt enkla partiklar också beter sig mycket annorlunda än andra former av liv, vilket gör dem svåra att klassificera.

När ett virus kommer in i en värd, lås den till en cell i värdens kropp. Cellen är i huvudsak kapas och tvingas reproducera genetiskt material av viruset. I vissa fall kan viruset kvar latent, men när det stimuleras kommer cellen öppnat sig och översvämningar värdens kropp med många kopior av viruset som kan gå på att kolonisera andra celler. Den ursprungliga värdcellen dör, vilket kan vara ett allvarligt problem för en encelliga organismer som bakterier, ett virus som lever på bakterier kallas en bakteriofag.

Vårdande virus är ytterst svårt. Eftersom de inte är levande, läkemedel som antibiotika inte är effektiva. Antivirala läkemedel är vanligtvis inriktade på att angripa de proteiner i viruset, i hopp om förlamande det så att det inte kan fortsätta kolonisera värden. Det bästa botemedel för ett virus är faktiskt ett vaccin, eftersom vacciner kommer att förhindra kolonisering i första hand, genom att lära de celler som värd för attacken viruspartiklar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.