Vad är en stye?

En stye är en infektion i olja körtlar runt ögonlocket. Infektionen och därav inflammation orsaka en röd bula uppstå längs ögonlocket, som ofta orsakar smärta för patienten. Sties är inte skadliga i allmänhet, även om de skulle kunna sprida smitta till andra delar av ögat, och de försvinner vanligtvis hemma med grundläggande behandling. Vissa människor söka läkare vid svinstian på grund av smärta, i vilket fall det finns några ytterligare behandlingsalternativ.

Sties hända när bakterier blir inne i talgkörtlar runt ögonfransarna, vilket orsakar en infektion. Staphylococcus bakterier är ett av de ledande bovarna bakom svinstian, men även andra bakterier kan bidra till bildandet av en stye också. Då infektionen sätter in, börjar huden runt området för att få inflammerad, pustande upp och vrida röd och klassiskt finns det en liten vit till gulaktig prick i mitten av stye.

Kroppen är helt adept på helande i sig, och en stye kan lösa utan läkarvård. Kan dock tillämpa varma komprimerar lindra inflammation och uppmuntra stye att öppna, så att smittämnen rinna av och främja snabbare läkning. Vissa människor också ta acetylsalicylsyra för inflammation. Att äta en hälsosam kost tenderar också att hjälpa till svinstian lösa eftersom näringsbrist kan försvaga immunsystemet s stridsförmåga.

Läkare kan erbjuda antibiotika salvor för en stye eller lans den stye så att det avlopp. Detta måste göras noggrant, eftersom stye är precis intill ögat och ostadig fingrarna kunde lämna till skada i ögat eller ögonlocket. Om inte stye är stor eller särskilt irriterande, många läkare rekommenderar varmt komprimerar och ingen ytterligare behandling.

Du kan också höra ett stye kallad hordeolum, ett finare ord för samma sak. Sties nära samband chalazions som klumpar bildas genom blockerade olja körtlar i ögonlocket. En chalazion kan orsakas av en stye som inte läker, eller genom andra källor för blockering. Chalazions behandlas ungefär som platser, med varma kompresser och tålamod.

Det finns några sätt att undvika svinstian. Tvätta ansiktet regelbundet och hålla händerna borta från dina ögon minskar risken för att bakterier i talgkörtlarna, och äta en hälsosam kost håller immunförsvaret starkt, vilket gör det svårare för bakterier som Staph få fotfäste.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.