Vad är en spiral?

En spiral (spiral) är en reversibel preventivmedel som sätts direkt in i livmodern för att förhindra graviditet. Rätt använd en spiral kan vara över 99% effektiva, och vissa typer av spiralen kan fortsätta att ge skydd för fem till sju år. Kvinnor söker en mycket effektiv icke-hormonellt preventivmedel kan använda en koppar spiral, medan många vårdgivare erbjuder även en plast spiral som avger små mängder av hormonet progesteron över tiden.

Den exakta mekanismen genom vilka koppar IUP arbetet är inte helt klarlagt. De förefaller hindra antingen befruktning eller implantation, och eventuellt båda. Med antingen typ av spiral, är risken för graviditet kraftigt minskat, och sannolikheten för lyckad implantation är mycket låg, vilket innebär att även ägg kan vara befruktade, kommer de inte fäster väggarna i livmodern och utvecklas. En IUD är inte skydd mot sexuellt överförbara infektioner, och kan faktiskt öka risken för farliga uterin infektioner om den inte övervakas.

En kopparspiral ska placeras genom en sjukvårdspersonal. Vanligtvis börjar en spiral placering session med en snabb intervju medan läkare och patient besluta om en kopparspiral är ett bra preventivmedel för patienten. Därefter utför läkaren ett bäcken examen och test för infektion och andra avvikelser. Om patienten är frisk, kan den T-formade enheten skall införas, ibland med hjälp av en lokalbedövning för att koppla av livmoderhalsen. En liten sträng dinglar ner från spiralen så att patienten kan kontrollera den regelbundet, om strängen förkortas eller försvinner, ska hon använda en säkerhetskopia preventivmedel och boka tid att få henne IUD kontrolleras.

Kvinnor som har en historia av ektopisk graviditet, onormala cellprov, inflammatoriska sjukdomar, giftiga chock syndrom, vissa cancerformer, bör hiv /aids, eller allergier koppar inte använda en spiral. Andra kvinnor i alla åldrar ska kunna säkert använda en kopparspiral efter en läkarundersökning, och enheten är effektiv omedelbart efter insättning. I vissa fall har kvinnor tyngre perioder efter en spiral sätts in, medan andra stoppa blödningen helt, en vanligare till följd av ett hormon baserad spiral. I sällsynta fall kan en spiral bli inbäddad i livmodern, i vilket fall bör omedelbart bort för att minska risken för bäckensmärta och potential infektion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.