Vad är en fovea?

En fovea är en depression i en anatomisk struktur. Människor använder ofta uttrycket "fovea" att särskilt hänvisa till fovea centralis, en kritisk del av ögat som gör det möjligt för människor att se med exceptionell klarhet och precision. När människor utföra uppgifter som kräver en hög grad av synskärpa, som att läsa eller köra bil, de är starkt beroende av fovea centralis att utföra dessa uppgifter på ett framgångsrikt. Som en följd av skador på denna del av ögat kan vara särskilt problematiska.

Denna struktur ligger mitt i gula fläcken, den del av näthinnan som är mer övergripande ansvaret för akut vision. I centrum av fovea har en tät klunga av kottar, omgiven av en rad av stavar och koner som är mer tätt packade än på andra håll i ögat. Denna region kan också anslutas med ett kluster av nervceller för att ge så många signaler på synnerven som möjligt och se till att ingen detalj går förlorad. Om något uppfattas av en av de stänger eller kottarna i fovea kommer det att överlämnas till synnerven, och slutligen hjärnan.

Ett antal opthalmological villkor kan innebära fovea, vilket orsakar problem med visuell perception och skärpa. Även om någon inte kommer att vara blind utan fovea centralis, han eller hon kommer att vara en betydande nackdel utan denna täta kluster av celler som används vid visuell perception. Skador på denna del av ögat som den som orsakas av makuladegeneration kan leda till successivt sämre syn och kämpar med att läsa och uppgifter precision i synnerhet.

Människor tenderar att vara speciellt känslig för förändringar i fovea, även subtila sådana, eftersom de kan ha en sådan stor inverkan på synen. Om förändringar noteras bör läkare kontaktas så snart som möjligt för att fastställa deras orsak och utforska behandling och alternativ förvaltning. Ignorerar vision problem kan medföra långvariga skador som kommer att vara omöjligt att behandla eller reparation.

Regelbundna ögonundersökningar kan användas för att kontrollera hälsan hos fovea och omgivande strukturer. Även om någon inte upplever problem med synen, skulle frågor kunna uppstå och om de är identifierade snabbt, kan det förbättras i stor utsträckning prognosen för patienten. I en synundersökning, kommer läkaren att undersöka ögat att se näthinnan och bedöma dess hälso-, och diagnostiska tester kan användas för att behandla specifika frågor om en patient verkar vara särskild risk för ett visst villkor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.