Vad är en cysta?

Den mänskliga kroppen ibland skapar strukturer och ämnen som inte har någon märkbar syfte. Så är fallet med ett membran täckt tillväxt kallas en cysta. En cysta är i allmänhet bildas på ytan av ett organ eller i de tomma utrymmena mellan muskler och vävnader hud. Generellt sett är de flesta cystor är ofarliga (godartade) och sig själv, fylld med luft, infekterat vätskor eller halvfasta ämnen såsom talg.

En cysta kan orsakas av en defekt under fosterutvecklingen, en infektion eller någon okänd anledning. Många kanske märker små, hårda klumpar under sina underarmar och handlederna, till exempel. Dessa klumpar är faktiskt en form av cysta kallas en sebaceous cysta. En knöl i handleden kan vara ett ganglion cysta. Vissa människor utvecklar en cysta på sina stämband. Det är inte ovanligt att upptäcka en cysta under en hårbotten eller ansikte.

Även en cysta får inte vara skadligt eller cancer, kan det vara mycket smärtsamt. Soldater som ofta tillbringade tid ridning i jeepar under andra världskriget rapporterade ibland en smärtsam "blister" nära deras tailbones. Läkare snart fastställas den verkliga orsaken till smärtan var en cysta som bildas av inåtväxande hårstrån nära svanskotan. Baserat på de grekiska orden för "hårig boet" är det villkor som nu kallas en pilonital cysta. De som har ett stillasittande liv, lider av fetma eller har betydande nedre delen av ryggen hår är särskilt mottagliga för pilonital cysta utveckling. Kirurgiska ingrepp kan vara nödvändigt om cystor inte dränera naturligt.

tillstånd som kallas cystisk fibros förvärras av många cystor bildas och därefter sprack i lungan hålighet. Den slem ut från varje cysta rinner ner i lungorna, vilket skapar en livshotande andnöd om den inte hålls i schack. En cysta på äggstocken är vanligtvis inte elakartad, men den kan fortsätta att växa till en stor massa och orsaka smärtsamma ansamling av bukorganen.

Många gånger en misstänkt cysta examineras genom en procedur som kallas nål aspiration. De vätskor och andra material hämtade från cysta testas för infektion och tecken på okontrollerad celltillväxt. Många gånger en läkare kommer att förskriva antibiotika och relievers smärta stället för att rekommendera kirurgiska ingrepp. En sebaceous cysta kan ge en ful klump under huden, men avlägsna inte är medicinskt nödvändigt. Svårare cysta formationer kan kräva Lancing, följt av en regim av sterila bandage och antibiotika. Tills en allvarlig cysta runnit helt sekundära infektioner är alltid ett problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.