Vad är en STI?

En sexuellt överförbara infektioner (STI) är en infektion som har överförts genom sexuell aktivitet. Några välkända exempel på sexuellt överförbara sjukdomar är syfilis, aids, herpes och gonorré. Läkarna föredrar att använda termen "STI" snarare än sexuellt överförda sjukdomar (STD), eftersom det är möjligt för någon att vara smittad utan att uppvisa tecken på sjukdom, vilket innebär att smittan kan överföras tillsammans med människor som är asymtomatiska. Könssjukdomar är ett allvarligt problem i många delar av världen eftersom de kan vara svåra att förebygga och behandla utan tillgång till rätt material.

Människor har varit medvetna om att vissa sjukdomar tycks överföras genom sexuell aktivitet i hundratals år. En av de identifierade tidigast könssjukdomar var syfilis, en sjukdom som en gång ödelade det europeiska samhället. Sexuellt överförbara sjukdomar också var kända som veneriska sjukdomar, efter att Venus, den romerska gudinnan av kärlek, eller "sociala sjukdomar. " I mitten av 20th Century, var människor medvetna om en tvätt förteckning över sexuellt överförbara sjukdomar, av vilka många blev botas med tillkomsten av penicillin. Mot slutet av den 20: e talet, uppstod könssjukdomar som aids, tillsammans med resistenta former av äldre sexuellt överförbara infektioner, utmanande läkarna att ta fram nya behandlingar för dessa skadliga infektioner.

En STI får svamp, virus, bakterier eller parasiter. Många könssjukdomar kan föras genom icke-sexuella kontakter, vilket fått vissa läkare att kalla dem sexuellt överförbara infektioner, för att påminna om att det finns flera vektorer för sjukdomsöverföring som nålsticksskador och felaktig hygien, bland annat. Generellt är en STI passerar genom direkt kroppsvätskor kontakt, vilket innebär att risken att smittas av en STI kraftigt kan minskas med hjälp av hinder vid sexuell kontakt. Av denna anledning många hälso utbildare uppmuntra användning av kondomer och tandläkare dammar.

När smittade med en STI, finns det olika behandlingsalternativ, beroende på vilken typ av infektion. I vissa fall kan antibiotika eller antivirala medel användas för att behandla STI, slår ut det på patientens kropp med hjälp av immunförsvaret. I andra fall, som med aids eller herpes, finns det inget botemedel, även om läkemedel kan användas för att behandla symtomen eller minska patientens virusnivåer.

I tredje världen, sexuellt överförbara infektioner är en viktig fråga, eftersom förebyggande verktyg som kondomer är inte tillgänglig eller så socialt oacceptabelt. Behandling kan vara svårt när någon har smittats eftersom rätten droger kanske inte är tillgänglig, eller patienten kanske inte att följa en drog regim som kräver flera behandlingar. Några forskare har påpekat att delvis ifyllda behandling och utbredd priser infektion kan vara att skapa nya versioner av sexuellt överförbara sjukdomar som kan visa sig svåra att behandla i framtiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.