Vad är en AED?

En automatisk extern defibrillator (AED) är en livräddande maskin som används för att kontrollera en persons hjärtrytm och låta den som driver maskinen veta om personens hjärta behöver ett ryck att återupprätta en normal hjärtrytm. Om personen behöver en chock för hjärtat på grund av en hjärt nödsituation informerar maskinen muntligen operatören. Den chock som ges, kallad defibrillering, hjälper vacklande hjärta att upprätta en lämplig rytm igen.

Defibrillering anses vara en av fyra viktiga steg för att öka chansen för överlevnad av en person som har erfarenhet plötsligt hjärtstillestånd. Det första steget är att ge snabb tillgång till medicinsk vård, som innebär att ringa 911 eller ett annat nummer för akut vård. Nästa steg måste förvalta HLR. Det tredje steget innebär att använda AED att tidigt defibrillering. Steg fyra innebär att ge avancerad hjärt-stöd när det behövs. Defibrillering är det viktigaste steget för att säkerställa en återgång till en normal hjärtrytm för ett offer för plötslig hjärtdöd.

Det första steget i att använda en AED vänder på maskinen. När strömmen är på, berättar AED den person som använder den att släppa två elektroder på bröstet för den som kan ha drabbats av störningar i hjärtrytmen. Dessa elektroder finns med maskinen. Den AED övervakar personens hjärtrytmen genom elektroderna. I händelse av att hjärtat kräver en chock, maskinen inte bara talar om för räddningspersonal att ge defibrillering, men även instruerar honom att trycka på chock knapp och ett steg bort från den drabbade individen under chock äger rum.

AED är utformad för att vara mycket lätt att använda, och det är ungefär lika stort som en laptop. Det är dock utbildning som anses nödvändig för att ge räddaren en god förståelse av hur defibrillering fungerar som en del av hjärt räddningstjänst och stabilisering. Eftersom en AED kan rädda liv, polis, personal brand, och akut medicinsk tekniker är oftast utbildad i användningen av dem. Ibland lekmän kan också kallas för att använda dem också, och det finns lagar i varje stat som skyddar vanliga människor som använder dem för att försöka rädda offer för hjärt nödsituationer. Dessa maskiner finns i en rad platser där många människor samlas, såsom köpcentrum, skolor, gemenskap, företagens byggnader och till och med idrottsarenor, flygplatser normalt har dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.