Vad är en ACL?

En gemensam sitta med sport skada, särskilt i fotboll, är knäet. De oftast skadade delen av knäet är ACL, eller främre korsband. Detta ligament är beläget i mitten av knät och hjälper den rotera ordentligt. Den håller även skenbenet på plats. Det är en av de fyra ligament i knät som hjälper människor gå, och det fungerar med den bakre korsband för att hålla skenbenet stabil.

En frisk ACL är en förutsättning för smärtfria gång och löpning. På grund av detta, idrottsmän är oftast väldigt beskyddande av sina knän. Det är skälet till stötdämpande sneakers och annan teknik för att hålla knäna säker. En dåligt slits ACL kan avsluta en idrottskarriär.

En ACL kan skadas av ett slag mot sidan av benet, men i icke-idrottare, oftast uppstår när knät vrider sig, från ett plötsligt stopp och vända flytta eller från enkla överextension av knäleden. Idrottare är ofta lära sig att minska belastningen på ACL genom att ändra det sätt de rör sig under vissa omständigheter.

Om en person misstänker att han har skadat ACL, bör han is och höja det gemensamma, och bör söka medicinsk bedömning så snart som praktiskt. Om det efter skadan, vänder underben eller fot blå och är sval vid beröring bör personen omedelbart söka medicinsk hjälp, eftersom cirkulationen till att benet kan vara starkt nedsatt. Hos barn kan en främre korsbandsskada läka av sig själv, men så är sällan fallet med vuxna. Beroende på graden av slitage, en vuxen kanske kan leva med skadan, men operation krävs ofta.

ACL kirurgi görs vanligen arthroscopically, och kirurgen kan välja att rekonstruera ligament med ett kadaver ligament eller med en skulpterad ur en del av patientens patellar ligament. Sjukgymnast krävs för patienten att återfå full rörlighet i knäet, även om han eller hon inte kan delta i idrottslig verksamhet på samma nivå som innan skadan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.