Vad är ascus?

ascus står för "atypiska skivepitelceller av obestämt betydelse", vilket är ett sätt att säga att ett urval av biopsier celler verkar lite onormal, men att betydelsen av konstaterandet inte är känd. Denna term kommer upp oftast med hänvisning till resultaten av ett Pap-test, och även om det kan låta alarmerande, är det vanligen ingen anledning till oro. Flera saker kan orsaka en ascus resultat, och detta mycket gemensamt resultat är det mest mild typ av missbildning.

I ett Pap-test, tar en läkare en liten tuss av celler från livmoderhalsen och skickar dem till ett laboratorium för testning. En normal Pap resultat indikerar att det inte fanns några avvikelser i urvalet. En ascus resultat innebär att avvikelser hittades, men de är inte mycket allvarliga. I andra fall kan avancerad avvikelser tyder på att någon har humant papillomvirus (HPV), ett fall av livmoderhalscancer, eller annat medicinskt problem.

Vanligtvis en ascus konstaterande orsakas av mild inflammation eller irritation runt livmoderhalsen. Detta gör att cellerna att se något onormalt, men inte onormalt tillräckligt för att förväxlas med tidiga tecken på cancer. Människor kan också få en avvikande resultat om de har nyligen använt tamponger eller haft samlag, eftersom livmoderhalsen kan vara en aning irriterad från denna verksamhet.

Om en kvinna har aldrig haft ett avvikande resultat från Pap resultatet före, en läkare kan besluta att Pap-test helt enkelt bör upprepas i ett år för att testa för avvikelser. Om onormala resultat lämnats tillbaka i det förflutna kan dock läkaren be om en upprepning test förr, att se om mer avgörande resultat kan erhållas. En kolposkopi kan också rekommenderas, så att läkaren förstora området är av intresse att leta efter potentiella avvikelser och ta ett prov, om det behövs.

Om inflammationen är resultatet av ett sexuellt överförbara infektioner, kommer läkaren rekommendera normalt en behandling för infektionen att lösa inflammation. Om Pap-test skall upprepas när infektionen har behandlats, är resultatet oftast normalt, vilket betyder att avvikelsen var godartad karaktär.

Även om en första reaktion när de hörde att resultatet av en cellprov är onormala kan vara till panik, en ascus resultatet inte blir en anledning till oro. Mest typiskt är onormal helt godartade, och det kommer att lösa på egen hand. Upprepad ascus resultat kan en indikator på att ett problem kan vara att utveckla, kräver uppmärksamhet, men de kan också vara ett resultat av VALSTJÄRT i laboratoriet, eller ett dåligt prov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.