Vad är anemi?

Anemi hänvisar till ett antal röda blodkroppar som är lägre än normalt. Även vita blodkroppar bekämpar infektioner, röda blodkroppar är ansvariga för att transportera syre i kroppen. När röda blodkroppar sjunker för lågt, känns kroppen trött på grund av syrebrist. Därför är någon med anemi som ofta kallas ha "trött blod. "

Olika faktorer kan leda till anemi, inklusive blodförlust, järnbrist, dålig kost, sjukdomar och reaktioner på läkemedel som cytostatika, för att nämna men ett fåtal. Att behandla anemi en läkare måste först lära sig orsaken. Anemi kan vara lätt eller svår, tillfällig eller kronisk. I värsta fall kan anemi skapa en allvarlig syrebrist i kroppens organ som kan leda till hjärtinfarkt.

Symtom kan börja som nästan omärkbara, men öka när tillstånd försämras. En person som lider av anemi kan märka några eller samtliga av följande symtom:

 • Blekhet
 • tröttande snabbt eller lätt
 • Yrsel
 • Smärtor i bröstet
 • kalla händer och fötter
 • Förvirring
 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Ökade hjärtslag

Av de olika typer av anemi, det vanligaste resultatet av järnbrist. Störst risk för denna typ av anemi är kvinnor som har kraftiga menstruationer, gravida kvinnor, och de som lider av inre blödningar på grund av sår eller olika former av cancer. Kroppen återvinner normalt döda blodkroppar att återvinna järn. När det finns en ständig dränering av blod, finns det en ständig dränering av järn. En järn-dåliga matvanor är en annan orsak till denna typ av anemi.

Vitamin B12 och folat (folsyra) Brister kan också leda till blodbrist. Benmärg kräver B12 och folat tillsammans med järn för att producera friska röda blodkroppar. Tarmkanalens sjukdomar och vissa mediciner kan förhindra absorptionen av vitamin B12 eller folat. Detta kan leda till vitamin brist anemi, precis som en diet fattig i lummiga gröna grönsaker och frukt kan leda till en folatbrist.

Varje sjukdom som stör framställningen av blod kan leda till anemi. Detta innefattar inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit och olika former av cancer. När cancer går in i benmärgen, förbi det så småningom blod-processen, vilket leder till anemi och ökad risk för infektion.

Cytostatika är ett hopkok av olika läkemedel avsedda att döda snabbt reproducerande celler. En vanlig biverkning av cytostatikabehandling är anemi, såsom medicinsk cocktail dödar friska celler och cancerceller. Beroende på metoden för leverans, kan kemoterapi in benmärgen att döda cancerceller ligger där också. På så sätt stör det produktionen av friska blodkroppar, vilket leder till anemi. Detta är en anledning kemoterapi patienterna kan känna sig trött.

Det finns flera andra typer av anemi, utöver de som förtecknas. Anemi är behandlingsbara på olika sätt beroende på orsaken. Vissa behandlingar består av mycket mer än kost justeringar och motion. När en mer allvarlig underliggande sjukdom orsakar anemi kan det vara en fråga om ledning snarare än att bota. I vissa fall, blodtransfusioner eller injektioner är nödvändiga.

Även om denna artikel innehåller allmän information, är det inte avsett som ett diagnostiskt verktyg och bör inte betraktas som läkare. Vid symtomdebut, se en läkare för en professionell diagnos till en säker och sund.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.