Vad är Xerosis?

Xerosis är den medicinska term som används för att beskriva torr hud. Tillståndet uppstår när det yttre lagret av huden förlorar fukt, vilket orsakar strävhet, klåda och rodnad. De vanligaste områden som berörs av xerosis är ansiktet, underarmar, händer, underben och fötter, även om det kan visas var som helst på kroppen. Individer utsätts för alltför höga halter av solljus och luftföroreningar är mer benägna att utveckla torr hud, och problemet tycks oftare på vintern, när relativa luftfuktigheten är lägre.

Äldre människor utvecklar ofta xerosis, eftersom det yttre lagret av huden blir sämre förmåga att hålla fukt med åldern. Vissa receptbelagda läkemedel kan också orsaka tillståndet genom att ändra den kemiska sammansättningen av huden. Andra vanliga orsaker är användningen av hårda tvål och rengöringsmedel, ofta bada i varmt vatten och genetiska arv.

Symptomen på xerosis upptäcks lätt och inkluderar klåda, fjällning fläckar på hud, som ofta förvärras under vintern eller i områden med låg luftfuktighet. I svåra fall kan huden börjar spricka, vilket kan leda till mer allvarliga problem. Om irriterande in i sprickorna i torr hud, rodnad, svullnad, fjällning och lokal smärta kan förekomma. Detta är en indikator på eksem, en kronisk, återkommande, inflammatorisk hudsjukdom som kräver läkarvård.

Xerosis är vanligtvis en obotlig sjukdom, men symtomen kan kontrolleras med korrekta metoder hudvård. Badar eller duschar endast en gång per dag, med fuktgivande tvål med få kemiska tillsatser och bära kläder tillverkade av naturmaterial kan minska frekvensen av utbrott. En luftfuktare inne i hemmet kan också bidra till att minska torr hud, samt använder en daglig fuktkräm på de områden som är mest utsatta för xerosis.

hudkräm som innehåller olja eller lanolin är bäst, eftersom dessa ingredienser fällan och håller fukt i huden. Personer som är känsliga för xerosis bör tillämpas fuktighetskräm generöst och ofta, särskilt efter bad, simning eller att vara utomhus i kallt väder under längre perioder. Hudvårdsprodukter som innehåller alkohol och parfym är mer benägna att torka ut huden och bör undvikas.

I sällsynta fall kan receptbelagda produkter vara nödvändigt att kontrollera xerotic huden. Krämer som innehåller höga halter av mjölksyra eller glykolsyra hålla huden fuktig och bidra till att undanröja smärtsam skalor. Receptbelagda produkter som innehåller urea, en organisk förening som produceras av kroppen vid proteinet metaboliseras kan också användas för att återfukta den torraste områdena av huden. Om huden blir röd, svullen eller smärta på grund av xerosis En läkare kan ordinera kortikosteroid salva som kommer att minska dessa symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.