Vad är Welts?

Welts är ojämnheter i huden som orsakas av en vätska uppbyggd direkt under ytan av huden. Flera saker kan leda till utveckling av en welt, allt från trauman till huden för en allergisk reaktion. Beroende på orsak kan ett welt vara tecken på ett allvarligt problem, eller det kan vara något som kommer att lösa på egen hand, får tillräcklig tid. När welts är ett tecken på ett medicinskt problem, de är oftast åtföljs av andra symtom som ger ledtrådar till problemet.

fysiska trauman som ett slag kan orsaka en welt, och welts kan också orsakas av allergiska reaktioner, infektioner, injektioner, insektsbett, och hudreaktioner, i mycket känsliga personer. Till exempel hos personer med dermographism även en lätt beröring på huden kan orsaka en welt att växa fram. Den welt är normalt svagt röd, även welts kan ha en vit yta i mitten, och en del omges av en strimma av rödaktig eller ovanligt blek hud.

Från vänster till sig själv, kommer en welt gradvis avtar eftersom vätskan sugs av de omgivande cellerna. Men när en welt är ett tecken på en allergisk reaktion eller infektion, kan det bli värre, eller det kan tyda på att welt ägare kräver viss medicinsk behandling. Till exempel welts präglar kliande utslag som kallas nässelfeber som uppstår när människor upplever allvarliga allergiska reaktioner. Utseendet på bikupor kan vara ett tecken på anafylaktisk chock, ett medicinskt tillstånd som kan vara dödliga om de lämnas obehandlade.

För personer med känslig hud, kan welts vara en gemensam upplevelse, och inget att oroa sig för. Men om welts verkar ovanligt stora eller de verkar sprida sig, att få medicinsk vård kan vara tillrådligt. En läkare kan avgöra orsaken till welt och bästa åtgärden, allt från aktuell hudkrämer för att lugna irritation tillhandahållande av steroider och andra aggressiva anti-allergi behandlingar.

Du kan också höra ett welt kallas en wheal. Welts är ömma ofta i handen, eftersom området är inflammerad och irriterad, och ibland känns het. Att bära åtsittande kläder mot en welt är oftast oklokt, eftersom plagget kan repa och irritera welt, vilket kan göra att svälla och sprida sig. Ibland tillämpar is eller en sammandragande som trollhassel till en welt kan lindra klåda och sveda i samband med welts.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.