Vad är Tophi?

Tophi är klumpar som visas på leder som drabbats av gikt. Dessa klumpar består av kristalliserad urinsyra, ett ämne som ingår i onormalt höga halter hos personer med gikt. En tophus kan utvecklas på finger, tå, fotled, och armbågsled och på öronen. Generellt, flera små klumpar utvecklas, med tiden en eller flera kan bli mycket större.

Gikt är en inflammatorisk ledsjukdom som utvecklas som en följd av höga urinsyranivåer. Detta kan orsakas av en metabolisk symptom som gör att kroppen bildar för mycket urinsyra, eller hindrar kroppen utsöndra urinsyra. Sjukdomar som njursvikt kan också leda till utveckling av gikt. Alternativt kan sjukdomen orsakas av en diet rik på livsmedel som innehåller mycket purin, en del av nukleinsyror.

Tophi tenderar att utvecklas efter flera år av kronisk sjukdom. Generellt klumpar dessa växa när gikt är obehandlad under en längre tid, eller om villkoret inte är effektiv på att hantera urinsyranivåerna. Gikt behandling minskar urinsyranivåerna så mycket som möjligt, så när villkoret förvaltas effektivt, tophi är en ovanlig utveckling.

När tophi börja utveckla, kan de passera obemärkta tills de börjar sticka ut över huden. Den klumpar ofta växa till en gemensam innan de börjar sticka ut. Detta innebär att när en tophus är märkt, den har redan börjat skada det gemensamma, som den växer. Den klumpar växa sig större som mer urinsyra deponeras längs leden och tophus. De kan bli oerhört smärtsamt, eftersom de kan förstöra en stor del av ben och brosk i leden. Ibland en tophus kan gå sönder huden och kan orsaka allvarlig infektion i benet eller blodomloppet.

Mindre tophi kan behandlas med en regim av gikt behandling för att hantera urinsyranivåerna. När nivåerna av urinsyra i blodet att börja minska, den klumpar gradvis löses som kristalliserad syra absorberas i blodomloppet. I vissa fall kommer dock denna behandling inte på ett effektivt behandla tillståndet. Kirurgiskt avlägsnande av klumpar, och reparation av leder, kan behövas. En stor tophus som har invaderat ett gemensamt eller trasiga huden sannolikt kommer att behöva operation.

Kirurgi för att ta bort ett tophus inblandade borttagande av styckemalm, och dränering av det gemensamma. Förfarandet kan vara svårt, särskilt när tophus har invaderat det gemensamma. I de fall där klump har brutit huden och bildade en omfattande sår, kan hudtransplantation användas för att hjälpa såret läka. Höga urinsyranivåerna måste förvaltas efter operation, för att förhindra att tophus från reformera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.