Vad är Tinnitus?

Tinnitus är ett tillstånd som kännetecknas av surrande, klicka, ringande, visslande, eller vinande ljud i örat, trots avsaknaden av externa stimuli som kan skapa dessa ljud. Förutom att vara irriterande, får tinnitus också vara ett symptom på mer oroande underliggande problem, såsom tumörer, infektioner eller hörselnedsättning. Patienter som får tinnitus bör rådfråga en läkare för att avgöra vad orsaken är och få behandling. En läkare kanske inte kan göra ljudet att försvinna, men han eller hon kan hjälpa patienter hantera den.

En eller båda öronen kan drabbas av tinnitus, beroende på orsaken. Ordet kommer från latinets tinnitus , eller "ringer. " Människor har rapporterat fall av tinnitus i tusentals år, och ett antal behandlingar från det vardagliga till det bisarra har försökt. Eftersom orsakerna är så olika, har tinnitus också historiskt varit utmanande att behandla, och detta är sant idag.

Det är tekniskt två typer av tinnitus. De allra flesta fall är subjektiva, vilket innebär att endast patienten kan höra ljud. I andra fall kallas objektiv tinnitus, kan en läkare höra ljud och när han eller hon undersöker patienten. De två typer av tinnitus har olika bakomliggande orsaker, och objektiv tinnitus kan ibland vara behandlingsbar, medan subjektiv tinnitus är mycket svårare.

Vanliga orsaker till tinnitus omfatta skallskada, skador på nervändar i örat, blockerade kanaler, öroninfektioner, och användningen av vissa receptbelagda läkemedel. När orsaken är något av en tumör eller öronvax obstruktion kan tinnitus behandlas genom att ta bort störande objekt. Om orsaken är medicinering, kan en läkare rekommendera ett byte av medicin eller ändra dosen. Saker som nervskada är inte lika lätta att behandla, tyvärr. Ett fall av tinnitus kan också orsakas av tillfälliga skador på öronen, t. ex. exponering för en explosion eller liknande buller, i vilket fall tinnitus kommer att avta efter en tid.

När en patient klagar över tinnitus, kommer en läkare i allmänhet utför screening för att eliminera orsakerna såsom systemiska infektioner, bara för att utesluta eventuella orsaker som inte syns på fysisk undersökning. I ett fall där en läkare inte kan ta bort tinnitus, lär patienten hur man ska hantera det. Många patienter använder maskering enheter såsom fläktar eller örat implantat för att skapa en trevlig vitt brus. Patienterna uppmanas också att hantera sin stress bra, eftersom stress förefaller vara kopplad till återkommande tinnitus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.