Vad är Talipes?

Talipes är en medfödd missbildning som utvecklas i livmodern under den första trimestern (mellan 8 till 12 veckor) och orsakar en onormal vrider på fotleder, hälar, tår och fötter. Talipes finns i ett av 1000 förlossningar i USA (USA) och 95 procent av dessa incidenter är kända som medfödda talipes equinovarus (CTEV) eller klumpfot . Denna typ gör att foten skall böjt inåt med tårna pekande nedåt.

Orsaker. Bland orsakerna talipes är onormal fötternas placering och begränsade utrymmet i livmodern under fosterutvecklingen, vilket kan resultera i missbildade senor, muskler och skelett. Dessutom kan bristen på fostervatten i säck som omger fostret, eller oligohydramnios , öka trycket på fötterna, vilket leder till talipes också.

Det finns inga säkra bevis för att talipes är ärftlig, statistik visar att det finns tre till fyra procent sannolikhet för att ett barn kommer att utveckla det om en förälder har denna missbildning. Denna andel ökar till 15 procent om båda föräldrarna är drabbade. För normal föräldrar som har barn med detta problem, det är två till fem procent chans att deras nästa barn kommer att få talipes. Dessutom manliga bebisar är dubbelt så stor risk att drabbas av detta villkor än kvinnliga spädbarn.

behandling. Behandling av talipes skall påbörjas omedelbart efter födseln. Målet är att återställa fötterna till sin normala position som de kan fungera så bra som eliminera smärta och deformitet. De behandlingar som är tillgängliga är:

 • 1. Serial gips gjutning och skenor
  Denna vecka behandling för talipes består av mjuka manipulationer för att flytta fötterna så mycket som möjligt till rätt position och att hålla denna korrigering med ett gips. Splinten används sedan som en uppföljande behandling. Dessa är flexibla eftersom de kan användas vid olika tillfällen under behandlingen och kan bäras 24 timmar om dagen eller bara på natten. Skor som används med spjälor bör vara rak knytas skor med en rak medial gräns.

 • 2. Icke-kirurgiska metoder
  Det finns två kända icke-kirurgiska metoder för behandling av talipes:

  • a) Ponseti metod
   Utvecklat av Dr Ignacio Ponseti i Iowa, börjar Ponseti metoden med en rad mjuka manipulationer och tå-till-lår placeringar väljarstödet för de första fem till sju veckor. Det häl-sladden skärs att slutföra korrigering av foten innan den sista rösterna tillämpas. Sedan är det sista rösterna placerade i tre veckor, då den häl-sladden har läkt ordentligt.

   Efter detta kallas en speciell skena Denis-Browne skena är på plats. Denna skena är tillverkad av två hög-top, öppna tår skor förbundna genom en bar, som justeras enligt rätt position på fötterna. Den splint bärs heltid under två till tre månader och då bara på natten för de kommande två till fyra år.

  • b) Den franska metoden
   Denna behandling kräver dagliga en timmes behandling med en kvalificerad sjukgymnast. Den består av mild sträckning i fötterna, följt av tejpning för att behålla sin förbättrade ställning. På natten är det tejpas fötter i samband med en maskin som tillåter en kontinuerlig passiv rörelse för att maximera stretching. För två timmar varje dag, är bandet bort till luften huden. Sjukgymnast sessioner fortsätta dagligen så länge som tre månader, och tejpning upphör när barnet börjar gå.

 • 3. Kirurgi
  Den posteromedial release operation syftar till att lossa och förlänga åtdragna ledband och senor i mediala och bakre delarna av fötterna. För att hålla den korrigerade position efter kirurgi, är fötterna gjutna varannan vecka i sex veckor och därefter splinted eller stagade i ytterligare sex veckor. Kirurger väntar oftast tills barnet är ett år gammal, men vissa börja trafikera när det är uppenbart att icke-kirurgiska metoder inte korrekt talipes.

Risken för återkommande talipes är upp till 25 procent tills barnet fyller ett år gammal. Trots detta konstant uppföljning och noggrann övervakning krävs i hela uppväxten. Utan att det upprepas, kommer barn med talipes fortsätta att leva ett normalt och aktivt liv.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.