Vad är Sam-E?

Sam-E, eller S-adenosylmetionin, är ett kosttillskott som blir mycket populär som ett naturläkemedel mot depression. Detta tillägg används för att behandla nedsatt energi, trötthet, problem aptit, koncentrationssvårigheter och andra symptom av mild till måttlig depression. Ibland är Sam-E används även av patienter som lider av fibromyalgi eller migrän som inte har svarat på konventionell behandling.

Trots att Sam-E upptäcktes först i början av 1950-talet var det inte formellt studerats som en antidepressiva förrän två decennier senare. Européer har använt det för att behandla depression i över 20 år, men amerikanerna blev först presenterade för Sam-E 1999.

aminosyran metionin och adenosin triphospate, som är en energiproducerande förening som i alla kroppens celler, orsakar en reaktion som leder till skapandet av Sam-E. Det påverkar mer än 35 olika biokemiska processer i hela kroppen och arbetar för att behandla symtomen på depression genom att höja hjärnans nivåer av dopamin och serotonin. Dock kan vissa mediciner eller villkor såsom leversjukdom störa kroppens naturliga produktion av Sam-E. Små mängder finns i olika livsmedel, men detta är normalt inte nog för att ge en märkbar förbättring av symptom på depression.

Sam-E kan köpas från hälsokostbutiker och de flesta större drugstore-butiker, samt från flera webbutiker. För bästa resultat, leta efter kosttillskott kallas "farmaceutisk kvalitet" och säljs i förpackningar folie blisterförpackning.

En vanlig dos av Sam-E är vanligtvis 400 till 800 mg per dag. Detta kosttillskott tas vanligen tillsammans med folsyra, vitamin B6 och vitamin B12. De flesta människor säger att de börjar märka resultat inom en till två veckor, men maximal effektivitet i allmänhet inte uppnås förrän en månad av regelbunden användning. Tillägget bör tas på fastande mage, i allmänhet antingen en timme före eller två timmar efter en måltid.

Biverkningar från Sam-E är sällsynta, men kan innefatta diarré, hudutslag, huvudvärk, halsbränna, sömnsvårigheter, muntorrhet, eller yrsel. Till skillnad från många receptbelagda anti-depressiva, har Sam-E inte varit knuten till viktökning eller sexuell dysfunktion.

Det rekommenderas starkt att du rådgör med din läkare innan du tar Sam-E. Även om detta kosttillskott är tillgänglig utan ett recept, kan den orsaka biverkningar med vissa receptfria läkemedel. Dessutom bör Sam-E inte tas av personer med hjärtsjukdom, bipolär sjukdom, eller Parkinsons sjukdom. Hos gravida kvinnor kan komplettera öka risken för fostret att utveckla ryggmärgsbråck och andra allvarliga fosterskador.

Sam-E är ibland kallad SAM, AdoMet, S-Adensyl metionin, L-metionin, och Ademethionine. Det bör dock inte förväxlas med johannesört-annan populär tillägg ofta används för att behandla depression.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.