Vad är Röda hund?

Röda hund är en smittsam, men lindrig virussjukdom som kännetecknas av en eruptiva utslag som börjar i ansiktet och sprider sig längs resten av kroppen. I de flesta fall är röda hund relativt ofarligt, med alla symptom försvinner efter en vecka eller så, lämnar patienten med en livslång immunitet. Men hos gravida kvinnor kan röda orsaka allvarliga fosterskador eller missfall om de avtalade under den första trimestern.

Sjukdomen orsakas av spridningen av utsläpp från näsa och svalg av en smittad patient. Detta utsläpp bär en last av rubivirus, den virala agenten som ansvarar för infektion. Symptomen kan inte dyka upp till en månad, eftersom viruset raser i kroppen. Utslagen är vanligtvis det första tecknet, och patienten kan också uppleva en feber och lite ledvärk. Inom tre dagar, är hudutslag borta, vilket en del människor att hänvisa till röda hund som "tre dagar mässling. " I vissa fall kan patienter uppleva dröjande ledvärk som ett resultat av röda hund-infektion.

Ordet " röda hund "härstammar från det latinska ordet för" röda ", en hänvisning till det särskiljande hudutslag som åtföljer röda hund-infektion. Det kan också kallas tyska mässling, och det har traditionellt förknippats med barndom, eftersom de flesta patienterna fått infektionen som ungdomar och ge dem möjlighet att stå emot det som vuxna. Vuxna utan immunitet skulle naturligtvis, erfarenhet fullskaligt symptom på röda hund om de utsattes den, men dessa symtom inte brukar vara farliga.

Lyckligtvis ett vaccin mot röda hund utvecklades 1969, och barn rutinmässigt vaccineras för det i de flesta första världen länder. Kvinnor som överväger graviditet kanske vill överväga att be sin läkare om att ta ett röda hund titer för att säkerställa att de har en frisk befolkning av antikroppar mot sjukdomen. Eftersom tillståndet är mycket smittsam, kan resenärerna i riskzonen när de besöker länder med mindre stränga vaccinationsprogram, röda hund boosters kan rekommenderas i detta fall.

I de sällsynta fall någon kontrakt röda hund, Sjukdomen är oftast får ha sin gång. Medicinsk personal kan be patienten att stanna hemma, så att han eller hon inte utsätter andra, speciellt gravida kvinnor, om sjukdomen. I vissa fall kan acetylsalicylsyra ges för att bekämpa ledsmärta, annars är ingen behandling ges än en rekommendation att hålla väl hydrerade och varm. Om feber i samband med det villkor som blir svår, mer allvarliga åtgärder kan behöva vidtas för att hålla patienten frisk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.