Vad är Relaxin?

Relaxin är ett hormon först erkänns av zoologen Fredrik Lee Hisaw i sin studie av gophers. När Hisaw noterade skillnaden i kvinnliga och manliga bäckengördeln i gophers, fann han äggstockshormoner publiceras under kvinnlig pubertet vara orsaken. Sedan Hisaw upptäckt 1926, har forskare knutna hormonet relaxin till flera andra kvinnliga reproduktiva funktioner hos både människor och djur, och har även sett att det finns i manlig sädesvätska hos människa.

En viktig funktion hos relaxin, och källan till dess namn, är dess förmåga att koppla av bäcken ligament dräktiga honor att förbereda sig för förlossningen. Det utsöndras av corpus luteum, placenta, decidua, brösten och chorion. Relaxin slappnar också och mjukar upp livmoderhalsen i slutet av den tredje graviditeten trimestern genom att bryta ner kollagen. Det är viktigt att bäckenregionen och förlossningskanalen blivit mer böjlig att låta fostret passera under förlossningen, så detta hormon är en nyckelkomponent i födelseprocess processen. Relaxin också förhindrar för tidig förlossning genom att hämma uteruskontraktioner innan ett foster är klar för födseln.

Tyvärr, på grund av höga koncentrationer av relaxin som krävs för att lossa bäcken lederna under graviditeten, kan andra leder påverkas också. Detta kan orsaka smärta och inflammation hos vissa kvinnor. Men när graviditeten är över kommer relaxin nivåerna reduceras och smärtan kommer att försvinna.

Relaxin även finns i kvinnor som inte är gravid, om än i mycket lägre koncentrationer, och det spelar en roll i kvinnlig menstruation. Relaxin stiger mot slutet av den kvinnliga menstruationscykeln och det mjukar upp och öppnar livmoderhalsen så att livmoderslemhinnan att passera när det är en byggnad under en kvinnas period. När menstruationen inträffar och ingen graviditet är närvarande, relaxin nivåer minska, bara att stiga igen efter ägglossningen. De arbetar med östrogen och progesteron för att reglera menstruationscykeln.

Forskare studerar relaxin inverkan på leder och ligament under menstruationscykeln. Man tror att den avkopplande, eller lossa, effekt denna peptid hormon och östrogen har på muskler och ligament under menstruationscykeln gör kvinnor mer benägna att skada vid vissa tidpunkter. Den minskade och ökningen av dessa hormoner orsakar svaghet som har direkt hänförbara till muskel skada. Medvetenheten om detta gör att kvinnliga idrottare och andra att schemalägga kurser och aktiviteter runt dagar då svaghet väntas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.