Vad är Ranula?

En ranula är en cysta fylld med slem som visas som en följd av blockaden av en spottkörtel som orsakar skador och så småningom leder till utveckling av en cysta i det omgivande bindväv. Ranulas uppträder ibland i munnen, där det är känt som muntlig ranulas, och de kan också hittas i halsen, när det gäller livmoderhalscancer ranulas. Klassiskt, dessa cystor visas under tungan i form av en sublingual ranula. Det finns flera behandlingsalternativ för att behandla dessa typer av cystor. Dessa utväxter kan hittas i både djur och människa.

Ranulas kan vax och avta i storlek. De kan vara rosa eller blå färg, beroende på hur djupt liggande cysta är, och de kan göra det svårt att äta eller tala om de påträffas i munnen. Människor kan också misstag en ranula för en mer allvarlig cancersvulst, särskilt om de aldrig har utvecklat en ranula innan. Tillväxten kan känna obehag, särskilt om det är under tungan, och man kan lätt se och känna.

Ibland löser cysta på egen hand, stannar eller så liten att det inte är ett problem. I andra fall kan en muntlig kirurg utföra ett förfarande som kallas marsupialization, där cysta öppnas för att skapa en ficka. Fickan kommer att ligga platt och inte kan fylla med vätska igen. Men ibland öppnandet av fickan läker över, vilket gör att cystor utvecklas igen. I detta fall måste tillväxten tas bort tillsammans med de bifogade blockerade körteln att förhindra ombildandet av den ranula.

Ranulas i munnen behandlas av en oral kirurg, som kan rekommendera marsupialization eller excision efter att ha undersökt tillväxten och diskutera patientens historia. En cervikal ranula kräver uppmärksamhet av en öron-, näsa och hals (ÖNH) kirurg. Båda typerna av kirurg kan hittas öva i de flesta samhällen, och en primär vårdgivare eller tandläkare kanske kan rekommendera en viss kirurg.

Ibland ett mer allvarligt problem maskerader som en ranula. Av denna anledning är det viktigt att söka en läkare uppmärksamhet för en misstänkt ranula, även om läkaren bara bekräftar att tillväxten är en ranula och att det inte kräver ytterligare uppmärksamhet. En patient med en mindre ranula som inte kräver behandling kan vara bra att notera förekomsten av tillväxten till nya medicinska vårdgivare så att de vet att patienten är medveten om situationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.