Vad är Rakit?

rakitis, en sjukdom som drabbar utvecklingsländerna skelett av barn och andra unga djur, är ett resultat av kroppens oförmåga att absorbera kalcium och fosfat. Sjukdomen kännetecknas av mjuka, svaga och deformerade ben. Rakitis förekommer också hos vuxna, men det kallas då osteomalaci, eftersom de drabbade ben är redan bildat. Hos vuxna orsakar osteomalaci de ben i skelettet systemet blir svaga och mjuka.

Rakit är oftast resultatet av ett vitamin D-brist. Vitamin D som konsumeras genom en riktig kost och produceras av kroppen med tillräcklig exponering för solljus. Detta vitamin är mycket viktigt för kroppen eftersom det hjälper stöd i absorptionen av kalcium och fosfat, mineraler ansvarar för styrka och hårdhet av skelettet.

Undernäring är en viktig orsak till rakitis som kan utvecklas när som helst under livet, även när ett barn är kvar i livmodern. En evig brist på solljus kan också orsaka rakitis. En form av rakitis, som kallas D-vitamin resistent rakitis, är en ärftlig sjukdom som innebär att njurarna oförmåga att behålla korrekt fosfatnivåer i kroppen. Kronisk njursvikt som inte ärvs kan också vara en bakomliggande orsak till rakitis. Andra underliggande sjukdom eller problem med tarmarna kan leda till rakitis hos både vuxna och barn.

En person med rakitis kan ha allvarligt böjt ben, deformering av ryggraden, bröst och bäcken, ben som bryts lätt och svårt avstannad tillväxt. I svåra fall, knän bula eller förekommer mycket stor och det kan också finnas andra synliga ben deformationer som kännetecknas av arbetsställningar och rörelser.

Rakit diagnostiseras genom att utföra blodprov för att mäta kalcium och fosfat, och genom använder röntgenstrålar för att visuellt bedöma benet skick. En persons kostvanor och livsstil historia bedöms också. Till exempel är en person som är begränsat till deras hem mer benägna att utveckla rakitis. Denna historia kan hjälpa bedöma riskfaktorer och utesluta andra bakomliggande orsaker.

När rakitis orsakas av undernäring eller brist på solljus, kan det behandlas med D-vitamin och solexponering. Rakitis orsakas av underliggande sjukdomar kan korrigeras genom att behandla grundsjukdomen. Bone deformiteter hos småbarn rätt ofta själva beroende på svårighetsgrad. Barn och vuxna kan också bära hängslen och upprätthålla korrekt hållning för att motverka böjde benen och spinal komplikationer. I svåra fall kan operation vara det enda sättet att rätta till missbildningar.

Rakit är inte lika vanligt i USA som i andra länder som har begränsad livsmedel eller foder med lite variation. Det är dock fortfarande viktigt att hålla en diet rik på vitamin D. Foods som vitamin berikade mjölk och spannmål, fisk och lever är rika på vitamin D.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.