Vad är Ptos?

Ptos är ett tillstånd där de övre ögonlocket inte kan lyftas hela vägen, vilket kan göra att delvis täcka ögat, och skapa ett hängande utseende. Detta villkor kan orsakas av en mängd olika saker, och det finns flera behandlingsalternativ beroende på orsak och ålder på patienten. En av de vanligaste orsakerna till ptos är helt enkelt åldrande, som försvagar musklerna runt ögonen, så att ögonlocket att sloka.

Människor kan utveckla ptos i ett eller båda ögonlocken, och villkoret kan vara medfödda eller förvärvas. Förvärvade ptos kan vara resultatet av en underliggande sjukdom, från en stroke till muskeldystrofi. Villkoret kan sättas i samband med muskelsvaghet eller förlamning eller skador på nerver som innerverar ögonlocket.

Ett tillstånd som kallas dermatochalasis, där överflödig hud utvecklas runt ögonlocket, kan likna ptos, vilket gör det viktigt att diagnostisera en till synes hängande ögonlock ordentligt. Detta tillstånd behandlas med operation för att avlägsna överskott av hud så att ögonlocket visas normal igen.

Om ptos är orsakad av ett medicinskt problem, behandla problemet kan lösa hängande ögonlock också. I situationer där medicinska tillstånd inte kan behandlas, eller när ptos är en fristående fråga, kan människor få frågan korrigeras kirurgiskt. Kirurgi kan innehålla resektion av nerver som innerverar den levator och överlägsna böjd muskler som svarar för att flytta ögonlocket, och den kan även inkludera ett ögonlocket hiss.

Hos barn kan ptos vara ett allvarligt problem, eftersom det kan leder till synproblem. Av denna anledning är korrigering rekommenderas normalt barn ärenden. Barn med obehandlad ptos kan utveckla amblyopi och andra frågor vision som kommer att bestå för livet. Föräldrar som inte har råd operation eller behandling för den bakomliggande orsaken kan ha möjlighet att få finansiellt stöd från en välgörenhetsorganisation som ger sjukvård till barn, och några välgörenhetsorganisationer fokusera på visionen i synnerhet.

Vuxna får välja att lämna ptos obehandlade, så länge som orsaken har identifierats och åtgärdats. Medan en hängande ögonlock kan skymma sikten eller ge någon ett konstigt utseende, kan behandlingen inte anses värt det, eller en läkare kan teoretisera att villkoret skulle kunna lösa på egen hand över tid, och det gör ibland hända. Personer som väljer att inte reparera ett hängande ögonlock bör övervaka ögonlocket nära, och söka läkarvård om de sloka blir mer uttalad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.