Vad är Pålar?

Termen pålar är synonymt med hemorrojder, och är i allmänt bruk i Storbritannien. Typiskt i USA, människor tenderar att hänvisa till hemorrojder som just detta. Oavsett namn, kan högar vara obehagligt att leva med, och är en relativt vanlig företeelse, särskilt hos personer över 50, och för många yngre folk också.

Pålar eller hemorrojder hänvisa till små svullna vener runt anus och ändtarm. De kan vara synliga, ofta ser ut som små klasar av vindruvor, eller de kan placeras inuti ändtarmen och kände mer än vad de sett. Det finns ett antal orsaker till pålar, som omfattar följande:

 • hård avföring eller förstoppning
 • Graviditet, arbete och leverans
 • Fetma
 • Long skjutningarna av diarré
 • med att sträcka att producera avföring
 • gång under lång tid, särskilt på toaletter
 • Vissa människor verkar också mer benägna att pålar sedan andra och kan ärva genetiska risk för hemorrhoid förekomst

Symtom på pålar smärta när man går på toaletten och efter en avföring. Vissa personer kanske lägger märke till små droppar blod på toalettpapper när de torkar. I mycket svåra fall kan en blodpropp bildas i en yttre hög, vilket leder till en stroke. Enbart av detta skäl, varje misstänkt fall av hemorrojder kräver medicinsk utredning.

Ofta pålar diagnostiseras genom att bara titta på anus. En läkare kan välja att göra en anal undersökning om yttre hemorrojder inte är närvarande. Om du märker blod i avföringen eller om vävnader efter tarmrörelser, kan detta snabbt läkaren att göra en koloskopi eller rektal undersökning med en kamera för att kontrollera inre blödningar orsakade av polyper i stället för pålar. Svart avföring eller extrem forsande blod kan inte vara orsakade av hemorrojder, men kan orsakas av inre blödningar eller kan tyda tarm eller kolon cancer, vilket kräver mer omedelbar kontroll, särskilt om blodförlust är betydande.

Behandling av pålar får hem grundas, innebär och beteendeförändringar förutom flera steg för att minska obehag medan hemorrojder är helande. Till exempel vistas hydratiserad, med fiber kompletterar och få mer motion rekommenderas för milda fallen. Personer i detta tillstånd rekommenderas att inte anstränga när man försöker ha en avföring, och för att undvika långa perioder av sammanträdet. Över disk hemorrhoid krämer, och produkter som trollhassel kan rekommenderas att hjälpa till med omedelbar lättnad. Du kan även is högar, inte längre än 20 minuter åt gången, flera gånger om dagen för att minska inflammation.

I vissa fall pålar är stora och kräver borttagning. Det finns flera tekniker som används för att ta bort dem eller minska dem. Vanligaste av dessa är gummiband ligering, när en läkare platser åt band runt varje grupp av inflammerade vener att stoppa cirkulationen till venerna, vilket gör att venerna att dö.

En läkare kan också använda infrarött ljus för att uppnå samma effekt i en kortare tid, eller en procedur som kallas sclerotherapy, där kemikalier sprutas in i hemorrojder för att få dem att krympa. Vissa människor fortsätter att ha stora högar som inte är lösta. Dessa kan avlägsnas kirurgiskt i ett förfarande som kallas en hemorrhoidecotomy.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.