Vad är Myopi?

Myopi är en vision defekt känd som närsynthet. De med myopi kan tydligt se upp till ett visst avstånd, då föremål börjar förekomma suddig eller oskarp. Distant vägskyltar eller svarta tavlor är ofta för suddiga för att läsa, vilket kan leda till allvarliga problem om myopi är kvar okorrigerad. De flesta fall av närsynthet diagnostiseras genom vision test som under barndomen år. Även småbarn har varit kända för att visa tidiga tecken på närsynthet.

Om man tänker på ögongloben som en kamera, då näthinnan skulle vara oexponerad film placerad i ryggen. I ett normalt öga, går in ljus genom iris, för med sig en spegelbild. Hornhinnan och linsen fokuserar denna bild och hållet på ytan av näthinnan, om än upp och ned. Synnerven sänder fokuserade bilden till visuella område i hjärnan, där det omvandlas till en igenkännbar mental bild.

För personer med närsynthet, men fungerar denna process inte exakt. Eftersom en närsynt person ögongloben är något längre från framsidan till baksidan, hornhinnan och linsen fokuserar bilden framför näthinnan. Detta är inte särskilt tydligt på korta sträckor, men avlägsna bilder förvrängs innan de träffar näthinnan. Den visuella delen av hjärnan kan bara bearbeta vad den tar emot, så ofokuserade bilder inte kan slipas. Resultatet är oskärpa och brist på visuell detalj.

Behandling av närsynthet kan omfatta ögon stärkande övningar, glasögon, kontaktlinser eller laser korrigering. Vissa utövare av homeopatiska eller alternativa behandlingar tror att närsynthet inte ärvs, utan snarare en följd av överansträngning och miljöförhållanden. De rekommenderar en regim av ögat övningar och icke synkorrigerande linser med ett antal hål för att kontrollera inkommande ljuset. Man tittar genom ett hål kan verkligen skärper blicken på många närsynta personer, även om effekten är begränsad och potentiellt farligt.

De flesta ögon läkare föredrar att använda receptbelagda linser, om det är i form av glasögon eller kontakt linser. Eftersom myopi är resultatet av ett fokus problem, är lösningen att ändra fokus i ögongloben själv. Brytningsfel linser eller kontakter arbete genom att låta inkommande bilder att falla direkt på näthinnan. Det finns även linser som finns och som faktiskt omforma hornhinnan under natten, så att bärare att se normalt hela dagen utan stöd.

Under senare år har laserbaserade korrigerande kirurgi blivit ett populärt alternativ för myopi drabbade. Ett tränat öga läkare söva patientens ögon och använder en laser för att avlägsna överskottet av hornhinnan material. De tillplattade ögongloben bör förkortas nog för att tillåta normal fokus på inträffa. Långsiktiga effekterna av denna typ av kirurgi är fortfarande okänd, men de flesta som genomgår det förfarande rapport förbättrad syn utan behov av korrigerande linser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.