Vad är Monilia?

Monilia är en mindre vanliga namn för Candida. Folk kanske känner igen uttrycket Candida som namnet på flera jäst som antingen kan leva på eller i människokroppen utan mycket problem, eller som kan orsaka en rad olika infektioner om kroppens balans av bakterier och jäst är inte på lämplig nivå. Det bör erkännas att Monilia eller Candida är de faktiska namnen på en grupp av jäst, medan candidainfektion eller candidainfektion skulle vara namn för infektioner av jäst. Denna distinktion är inte alltid görs.

En av de mest kända formerna av Monilia är Candida albicans, men det finns andra jästsvampar av Candida-grupp som kan orsaka infektioner. Som tidigare nämnts, de flesta människor har någon jäst som lever på och i kroppen. Den lever i slidan, i området kring ljumsken, på händerna, i munnen, och i exempelvis tarmen. I allmänhet är detta föga fråga, men effekten kan ändras beroende på en mängd faktorer.

När svampinfektion uppstår det kan påverka någon av de platser som jag just nämnde. Det skulle kunna leda till villkor som vaginal svampinfektion, trast (jäst i munnen), idrottarnas fot, svampinfektioner i fingrar eller tånaglar, Jock kliar och hudinfektion mellan hudveck, särskilt i de som är överviktiga. Det är inte alltid känt varför Monilia plötsligt kan bli så dominerande, men det finns vissa faktorer som tenderar att öka risken för candidiasis.

Dessa inkluderar sänkt immunförsvar på grund av sjukdomar som hiv eller på grund av behandlingar för transplantation eller cancer. Personer med diabetes är mer benägna att jäst infektioner. Tar antibiotika, vilket kan obalans naturliga hudfloran, tycks skapa risk för tillstånd som trasten eller vaginal svampinfektion. Högre temperatur områden kan också orsaka mer Monilia infektioner eftersom jästen tenderar att frodas i varmare miljöer. Människor som är betydligt övervikt är speciellt benägna att jäst infektioner i hudveck eftersom dessa områden får inte mycket luft och kan vara fuktig tämligen konstant.

Symptom på en Monilia infektion tenderar att inkludera vissa klåda och irritation i huden och hud kan börja ta på ett ovanligt vitt utseende. Detta är vanligt med villkor som svampinfektion i munnen. Lämnas därhän, kan jäst infektioner på vissa ställen, som på fingrar och tår, börjar infektera naglar som orsakar gulfärgning och spik förtjockad eller nedbrytning. Ska folk misstänker Monilia skapar problemet, bör de starkt överväga behandling.

Tidiga symtom på svampinfektion kan vara svårt att veta av andra orsaker hudirritation, och bekräftelse med en läkare är en bra idé. Behandling i ett tidigt skede, med undantag för oral jäst, består ofta av att använda OTC-krämer som kommer att döda den Candida organismen. Om en svampinfektion är mycket avancerad, användning av krämer eller lösningar kan vara otillräcklig. I detta fall kan läkare ordinera muntligt svampdödande läkemedel.

Oavsett om intag eller tillämpa medicin är det viktigt att använda allt. Människor slutar ofta med läkemedel så fort de mår bättre. Detta tenderar att bara orsaka infektionen komma tillbaka i större styrka.

Monilia har en lång relation med den mänskliga kroppen. Det är omöjligt att utrota kroppen av alla jäst på samma sätt att det är ganska omöjligt att ta bort bakterier från kroppen. Vissa verkar vara mer benägen att jäst infektioner av alla slag, och det finns några fysiska hälsa tips för de som är. Dessa innefattar att man undviker saker som hårda tvättmedel, douching och starka tvålar på händer eller fötter. Övriga hälso-tips innefattar att man undviker höga socker kostvanor, äter mycket yoghurt, och hålla traditionellt "våta" delar av kroppen, till exempel hudveck, rena och torra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.