Vad är Malaria?

Malaria är en mycket smittsam sjukdom som överförs från människa till människa av myggor. Myntade från italienska för "dålig luft", var malaria först trodde orsakas av exponering för sumpig luft. När förhållandet mellan mygga befolkningen och smittorisken för malaria slutligen erkändes, kontrollera spridningen av malaria blev mycket lättare.

Nästan okänd i USA och Europa, malaria är vanligare i tropiska klimat, där barn och gravida kvinnor löper större risk. Symptomen är feber, ledvärk, frossa, kräkningar och anemi, som kan visas månader eller år, efter att inledningsvis smittas av infektionen. Förebyggande åtgärder är sådana som skulle förhindra myggbett. DEET och andra insektsgifter, som omfattar en säng med mygg-nät i tropikerna, bär långa ärmar och andra åtgärder för att hindra myggorna från att få tillgång till bar hud alla förhindra infektion.

Malaria diagnostiseras genom mikroskopisk undersökning av blodkropparna. När en patient diagnostiseras en mängd olika läkemedel kan vara till hjälp. Kinin, destillerad från barken på en sydamerikansk träd, Kinabarkalkaloider, var en tidig läkemedelsutveckling som både behandlas och skyddas mot upphandlande malaria. Det är fortfarande används mot varianter av malaria som utvecklat immunitet mot mer moderna läkemedel. Det är av historiskt intresse som kinin är "tonic" ingrediens i tonic vatten. Detta bidrar till att förklara populariteten av gin och tonic drinkar i tropikerna.

sicklecellanemi, en genetisk blodsjukdom, är en följd av en mutation som utvecklats hos människor som lever i områden med hög malaria risk. En person som ärver mutationen från bärare föräldrarna har sicklecellanemi, en kronisk sjukdom som periodvis flammar upp och orsakar anfall av extrem smärta. De som endast får en kopia av den muterade genen har dock ett ökat motstånd mot malaria. Motståndskraften mot malaria för några uppvägde den smärtsamma sjukdomen i andra, och mutationen blomstrat i hög malaria områden i tropikerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.