Vad är Laktos?

Laktos är en viktig typ av socker som finns i mjölk och mjölkprodukter, inklusive bröstmjölk. Laktos utgör mindre än åtta procent av fasta ämnen i mjölken. Laktos, som inte finns naturligt i något annat livsmedel som bortsett från mejeriprodukter.

Laktosintolerans orsakas av oförmåga av kroppen att bryta ner mjölk socker. I en normal person, laktas, ett enzym som produceras av tunntarmen bryter ner laktos så att den kan absorberas i blodomloppet. Personer med laktosintolerans kan inte producera tillräckligt med laktas och kan inte behandla laktos.

Som regel däggdjur förlora förmågan att smälta laktos när de blir äldre. Människan har genomgått en mutation som gör att de kan behålla en 10 procent kapacitet att producera laktas. Detta är normalt tillräckligt för att tillåta människor att smälta mjölk och mjölkprodukter. Vissa människor, dock inte behålla detta 10 procent, så de inte kan konsumera någon färsk mjölk och mjölkprodukter alls under hela sitt vuxna liv.

Laktos är ofta läggas till färdiglagad mat för att förhindra klumpförebyggande eller som en beläggning. Eftersom laktos är nästan smaklös, gör det också för ett ideal fyllmedel i bröd och andra bakverk, även spannmål, pannkakor och cookies. Laktos är också ofta läggs till konserverade och frysta grönsaker för att förhindra missfärgning. Alla kommersiella laktos som används i västvärlden framställs av komjölk. I Mellanöstern och vissa afrikanska länder, kommersiella laktos ibland en biprodukt av kamel eller getmjölk.

Hidden laktos finns också i många färdiga att äta pulverprodukter, såsom torkad potatis, soppor, och mjöl-ersättning tillskott. Livsmedel som är märkta utan mejeriprodukter, inklusive kaffe creamers kan också innehåller laktos i form av vassle eller kakaotorrsubstans mjölk.

Laktos används i hundratals över disk och receptbelagda läkemedel som fyllmedel eller beläggning. Detta omfattar hundratals piller, som tuggtabletter Pepcid AC, p-piller och svalg pastiller. Medan mängd laktos som finns i ett enda piller är knappast tillräckligt för att påverka de flesta människor, de med allvarlig allergi bör tala med sina läkare innan du påbörjar någon ny medicinering. Eftersom laktos är i grunden ett socker, människor som lider av diabetes bör också begränsas eller kontrolleras sitt intag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.