Vad är Korea?

Korea är namnet på en grupp sjukdomar som orsakar ofrivilliga rörelser eller sammandragningar i olika delar av kroppen. Den typ närvarande kan ange var kroppsrörelser förekommer, men inte alltid. I Huntingtons sjukdom, till exempel, får ryckiga kroppsrörelser ske med stor frekvens i ansiktet och på andra områden, och dessa symptom tenderar att förvärras allteftersom sjukdomen fortskrider. Däremot Chorea gravidarum, som uppträder under graviditet är oftast mest uppmärksammade i armar och ben och ansikte, och i Sydenhams korea, mest i ansiktet påverkas av en rad okontrollerade ansiktet sammandragningar och grimaser.

Det finns många saker som kan orsaka dessa okontrollerade rörelser. Som nämnts, Huntingtons sjukdom och mer sällan graviditet anges. Sydenhams korea är nästan alltid förknippade med reumatisk feber och mest sannolikt kommer att påverka barnen. Andra orsaker kan vara vissa psykiatriska mediciner eller störningar i ämnesomsättningen.

Behandling kan vara olika beroende på orsaken. Hos gravida kvinnor till exempel, har vissa behandlingar ingår med antipsykotiska läkemedel som haloperidol (Haldol ®), och vissa bensodiazepiner lugnande medel. Dessa får inte full kontroll över rörelser men kan eliminera dem i någon mån. Det finns stor oro om hur du använder starka mediciner under graviditeten på grund av de möjliga negativa effekter på fostret.

Sydenhams korea är vanligtvis tidsbegränsade, men sjukdomen kan vara flera månader. Behandling åter kan fokusera på att minska muskelrörelser genom lugnande medel eller andra droger, men det kan inte vara ett fullständigt tillfrisknande. Lyckligtvis har många människor återhämtar sig helt från detta villkor efter ett par månader, och de flesta kommer inte återfall och uppleva det igen. Men det är utmanande för alla som har detta villkor eftersom den drabbar oftast barn i åldern 7-14, och kan vara helt usla ofrivilliga rörelser fortsätta.

Även om formerna för detta tillstånd som orsakas av graviditet eller reumatiska feber lösa, Huntingtons korea inte och sjukdomen är ett progressivt och förödande en som ärvs genetiskt. Behandlingar för korea symptom hos Huntingtons innebär vanligtvis att höja nivåerna av dopamin, vilket kan ske med läkemedel som vissa monoaminoxidashämmare, eller med ett antal andra läkemedel som L-dopa. En viss grad av ofrivillig muskelrörlighet kan fortfarande förekomma trots behandling.

För andra typer av korea, behandling knuten till möjlig orsak. Till exempel om läkemedel resulterar i symptom på detta tillstånd, upphör medicinering eller ersätter ett annat läkemedel kan prövas. Målet för behandling av denna ofrivilliga rörelser störning är dubbelt i många fall för att fastställa dess orsak och för att stoppa rörelsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.