Vad är Kasein?

Kasein är ett protein som finns i mjölk och användas oberoende i många livsmedel som bindemedel. Tekniskt sett är det en del av en grupp kallad phosphoproteins , samlingar av proteiner bundet till något som innehåller fosforsyra. Kasein även kallat caseinogen , särskilt i europeiska livsmedel.

Kasein är ett salt, vilket betyder att den har några nettoutsläpp av joniska kostnad av grundämnet kalcium. Den har ett antal intressanta egenskaper som gör det användbart i mat och matlagning. Många tror proteiner är friskare om de konsumeras när den inte denaturerad-en av de viktigaste typer av resonemang som används för att stödja en rå kost. Denaturering uppstår när ett protein förlorar sin inneboende struktur, på grund av hög värme eller syra till exempel, varvid det inte längre agerar på sedvanligt sätt. Kasein, på grund av sin struktur, inte är mottaglig för denaturering.

Kasein finns i två huvudtyper: ätliga och tekniska. Ätbara kasein används flitigt inom både medicin och mat, både för näringsvärde och som bindemedel. Tekniska kasein används i ett enormt utbud av produkter, inklusive färger, kosmetika, och många typer av lim. En icke-obetydlig antal människor har en kasein allergi och får finna sig upplever negativa reaktioner både på kasein som innehåller livsmedel och att produkter såsom nagellack som innehåller kasein.

Många människor som antingen är allergiska mot kasein och har kopplat den till mjölk eller som är vegan och därför undviker animaliska produkter helt och hållet, är inte medvetna om förekomsten av kasein i livsmedel. För dessa människor är det viktigt att notera att även om en produkt får märkas Laktosfria , kan den lätt fortfarande innehåller kasein av andra skäl. Soy ostar till exempel ofta innehåller kasein från mjölk, som kan stimulera allergiska reaktioner hos personer som utgår från att de är mejeri fria.

Kasein har också kopplat till negativa effekter hos personer med autism . Medan de flesta människor är kasein lätt bryts ned av matsmältningssystemet till peptider som kallas casomorphins, och sedan bearbetas vidare till basiska aminosyror, föreslår några bevis för att autister går denna process inte sker fullt ut. Den resulterande casomorphins, som inte bryts ner helt, kan ha en effekt på kroppen som liknar morfin eller andra opiater. Av denna anledning, en del experter på autism rekommenderar att personer som lider av autism undviker kasein i sin kost.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.