Vad är Ipecac?

Ipecac finns i sockerlag form och används som ett kräkmedel att framkalla kräkning. Vissa hostmediciner kan också använda Ipecac som ett slemlösande. Faktum är att människor används ofta Ipecac att behandla kors i början av 19. Århundradet. Även om det kan visa resultat med vanliga kors, var det i allmänhet ineffektiva när de används för att behandla croupy trängsel difteri.

Ipecac härrör från anläggningen Kräkrot, som är hemma i Brasilien. Den infördes för européer i 17-talet. Franska läkare använde det i ett pulverform för att behandla dysenteri. Men det blev snart märka att Ipecac kräkningar och gjorde ett utmärkt slemlösande. Alltså personer med kroniska lung-villkor eller de som har bronkit kan använda den.

De flesta barnläkare rekommenderar att alla som föräldrar eller bryr sig om barn bör hålla Ipecac på sidan, de också råda en att inte använda det förrän de har fått råd av en läkare eller en giftcentral att göra det. Framkalla kräkning efter att någon har ätit vissa typer av giftiga ämnen kan orsaka betydande skador.

År 2005 föreslog en del läkare att Ipecac användning inte rekommenderas. Ipecac tenderar att leda barn att bli extremt sömnig eller slöa. Denna biverkan av Ipecac kan förvirra en diagnostisera läkare om graden av vissa gifter kvar i systemet efter kräkningar har inträffat. Vissa ämnen kan också leda till trötthet, vilket gör diagnos svårare.

Även en person som är aktivt kräkning kan inte kan få annan behandling omedelbart. Till exempel, överdoser av piller behandlas ofta med aktivt kol. En person som kastar upp flera gånger kanske inte kan hålla ner oralt kol tillräckligt länge för att det skall vara effektivt. Detta kan resultera i långdraget sjukhus med intubation och träkol levereras via nasal-sond.

Sedan den första linjens behandling för många fall av förgiftning är nu muntligt tas aktivt kol bör Ipecac endast användas när särskilda anvisningar ges att använda den. Dessutom en del läkare är oroade över missbruk av Ipecac bland dem med ätstörningar. Eftersom Ipecac är en OTC-läkemedel, kan den köpas av någon, och kan underlätta villkor som bulimi, som är livshotande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.