Vad är Huffing?

Huffing är avsiktlig inandning av giftiga gaser, ångor eller rök för att bli berusade, möjligen ända till medvetslöshet. Många huffers kommer spray aerosol kemikalier såsom lackfärg eller lösningsmedel i en papperssäck och sedan andas in ångorna genom näsa och mun. Det förångade berusningsmedel nå huffer lungor, ett område rikt på kapillärerna. När kemikalier in i blodomloppet, är effekten tros likna en intravenös injicering av droger eller en nasal snort. Effekter av huffing kan variera från mild dryckenskap eller eufori till levande hallucinationer eller medvetslöshet. Olika typer av kemiska föreningar som finns i inhalants skapa olika typer av "toppar" för användaren.

En av svårigheterna med inhalant missbruk eller huffing är bristen på rättslig kontroll över kemiska rusmedel själva. Bensin, butan, lustgas, thinner och lim hobby, till exempel, anses alla vara lagliga ämnen och lätt kan erhållas genom lagliga försäljningsställen. En huffer kan köpa en burk bensin från en bensinstation och sedan blöt vätska på en trasa för att koncentrera den berusande ångor. Guld eller silver sprayfärg kan hittas i de flesta hårdvara eller varuhus. Cigarettändare med butangas är också lag har tillgång till de flesta vuxna och ett inhalant missbrukaren kan andas i den råa rök ända till berusning.

Även något så till synes harmlösa som en trycksatt burk vispgrädde kan används för huffing ändamål. Många aerosol-drivna livsmedel och produkter för personlig hygien innehåller lustgas, en gas som kan användas av tandläkare som bedövningsmedel. Den huffer kommer att ändra behållaren för att frigöra kväveoxid i hans eller hennes lungor. Vissa missbrukare kommer även få kanistrar av dikväveoxid olagligt och andas ångor i en ansiktsmask. En av de inneboende farorna med huffing är en förlust av syre (hypoxi) uppstår när den inhalerade gasen inte blandas eller ersättas med syre eller frisk luft.

Eftersom andra ämnen som ingår i inhalants kan vara mycket giftiga, kan huffers uppleva också allvarliga njur-och leverskador, tillsammans med kemisk lunginflammation och permanenta andningssvikt. Den huffer kan också utföra farliga handlingar under påverkan av en inhalerad substans, och många kroniska huffers är landsförvisad av sina vänner och familj på grund av deras vanor och oberäkneliga beteende. Många huffers utveckla hudproblem och andningsproblem som är unika för utövandet av huffing. Några har en ringformad utslag längs munnen och näsan som en följd av ständig kontakt med farliga kemikalier. Andra kan ha svårt att koncentrera sig på arbetsuppgifter eller blir irrationella om nekas tillgång till sin föredragna inhalants.

Många missbrukare vänder sig till huffing när de inte längre har råd sina läkemedel val, eftersom många inhalants är juridiska , att billigt och enkelt få. Vissa tillverkare har ändrat sina formler för att motverka den praxis som huffing, men det finns fortfarande hundratals alternativ till vanliga huffers. Behandling för inhalant missbruk finns i många delar av landet, men vissa inhalants är så giftiga att permanenta skador uppstår efter ett par exponeringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.