Vad är Giardia?

Giardia, även kallad Giardia lamblia , är en typ av encelliga, flagellated protozoer. Giardia bor i tunntarmen av sin värd och kan smitta människor. Det infekterar även andra ryggradsdjur och är en av de vanligaste parasiter som infekterar tamkatt.

Giardia infektion orsakar en sjukdom som kallas Giardiasis. Giardiasis är markerad med magkramper och diarré. Andra symtom är illamående, kräkningar, viktminskning, trötthet, uppblåsthet och gasbildning. Symtom vanligtvis håller ungefär två till sex veckor. Varje år infekterar Giardia många individer runt om i världen. I själva verket är det en topp, icke-bakteriella orsaken till diarré i Nordamerika.

Hittade i avföring från infekterade människor och djur, är Giardia normalt förtärs av misstag. Detta händer ofta när en person placerar något i munnen som har kommit i kontakt med avföring från ett djur eller människor smittade med parasiten. Ofta är oavsiktligt intag på grund av felaktig handtvätt.

Vatten är en annan ofta sträckning Giardia infektion. Parasiten finns i simbassänger, badtunnor, bäckar, dammar, floder och sjöar som förorenats med avföring eller avloppsvatten. Ofta enskilda misstag sväljer vatten som förorenats vid användning av sådana vattenförekomster för fritidsaktiviteter.

En person med Giardiasis kan sprida smittan oavsiktligt. För att undvika att sprida infektionen till andra, borde väl hand tvättekniker observeras efter toalettbesök, före måltid och matlagning. Dessutom bör en infekterad person undvika att bada i rekreationsvatten i minst två veckor efter det att symtomen har upphört.

Det är möjligt för en person med Giardia infektion kan asymtomatiska. Detta innebär att han eller hon uppvisar inga symptom på sjukdomen. Däremot kan en asymtomatisk individ sprida fortfarande parasit på andra.

Giardia infektion bestäms genom att undersöka pallen av de misstänkta värden. Ofta är parasiten svåra att upptäcka och en läkare kan ta flera avföringsprov för att göra en korrekt diagnos. När bekräftas, är infektion behandlas med receptbelagda läkemedel.

För att förhindra infektion är korrekt handtvätt nyckel. Det är också viktigt att undvika att svälja vatten som används för rekreation. Du bör inte dricka orenat vatten från sjöar, dammar, bäckar och brunnar. Dessutom är det klokt att undvika att dricka vatten och använda obehandlat is i länder där vatten är diskutabel.

I synnerhet får campare ha en ökad risk för tidskrävande Giardia. Forskarna tror att detta händer när campare dricka ström vatten som är förorenat med djur eller människa avföring. För att undvika infektion, koka vatten från obehandlat vildmark källor. Dessutom finns det filter som finns som är effektiva på att ta bort parasiten från vattnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.