Vad är Gastrin?

Gastrin är ett hormon som finns i människans kropp. Den tillverkas av celler i slemhinnan i magen, och dess syfte är att reglera utsöndringen av mag-syra. Även om det finns andra hormoner som är involverade i denna process är gastrin den primära tillsynsmyndigheten för magsyra. Cellerna i magen ansvarar för gastrin produktion kallas G celler .

Själva handlingen att konsumera foder som stimulerar produktionen av hormonet. Som en person äter, träder mat hans mage, och G celler stimulera gastrin släpptes ut i blodet. Nivåerna börjar stiga i blodet, som medför en övergång av magsyra. Denna syra stöd i matsmältningen. Så småningom är nog magsyra produceras, och hormonet är nivåerna börjar sjunka igen.

Förutom magen har gastrin också en roll att spela med andra organ i kroppen. Det stöd tarmarna, levern och bukspottkörteln, samtidigt som man dess effekter är obetydliga i dessa organ. I bukspottkörteln, tjänar det att sätta igång produktionen av matsmältningsenzymer. I levern, stöd den i galla produktion. Dess roll i tarmen är för medhjälp i rörligheten för livsmedel genom den nedre delen av mag-tarmkanalen.

Ibland är det nödvändigt för läkare för att kontrollera en persons gastrin produktion. Detta kan ske, t. ex. när sjukdomar med matsmältningssystemet misstänks. Till exempel kan detta test utföras för att kontrollera onormal tillväxt i en persons bukspottkörtel eller i cellerna i magen foder. Det kan också göras för att avslöja tumörer i tarmen. Sådana mätningar kan också vara bra för att upptäcka sjukdomar som perniciös anemi, en typ av blodsjukdom.

För att testa för gastrin, vårdpersonal utför vanligtvis en intravenös sekretin test. Detta innebär att man tar ett prov av patientens blod och sedan spruta in en mag hormon som kallas sekretin i en av hans ådror. Ett annat blodprov tas när patienten injiceras, och ytterligare provtagning följer var fem minuter efter injektion för det första kvartalet en timme. Slutligen är ett annat blodprov tas på 30 minuter efter sekretin injektionen. Resultaten vanligen inom bara ett par dagar av testning.

Höga gastrin nivåer kan tyda på tumörer eller blodsjukdom, finns det andra villkor i samband med förhöjda nivåer av hormonet. Kan till exempel njursvikt och vissa typer av sår vara fel. Å andra sidan kan låga halter av hormonet ange medicinska tillstånd också. Till exempel har låga nivåer har associerats med hypotyreos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.