Vad är Estriol?

Estriol är ett naturligt östrogen som är associerad med graviditet. Hos gravida kvinnor är östriol produceras i fostret av fostrets lever och i moderkakan. Nivåerna av östriol i blod och urin kan användas för att avgöra om en kvinna är gravid, och att övervaka framstegen i graviditeten. Onormal östriol nivåer kan tyda på att det finns ett problem med det växande fostret som kan innehålla närmare övervakning eller ytterligare provning. Den quad skärmen rutinmässigt rekommenderas till gravida kvinnor innehåller en kontroll av östriol nivåer.

Två andra naturliga östrogen finns i kroppen: estradiol och östron. Även om många människor tänker på östrogener som kvinnliga hormoner, de är också närvarande hos män, och de spelar en viktig roll i fetal utveckling, om ett barn är man eller kvinna. Östrogen har framställts av androgener, hormoner som är förknippade med maskulina drag, genom inverkan av olika enzymer i kroppen.

Estriol har ofta störst hos kvinnor i fertil ålder, och de ökar under graviditeten. Annars östriol nivåer hos kvinnor och män är ganska lika, om inte östriol har fattats som ett komplement. Detta hormon används ibland för att hantera symptom på klimakteriet, och den har använts vid behandling av vissa andra villkor också. Nivåerna av östriol hos kvinnor som tar tillskott kan bli mycket höga.

Denna östrogen är mycket svagare än de övriga naturliga östrogener som finns i kroppen. Även känd som theelol är detta hormon ett ämne av intresse bland forskare som vill lära sig mer om betydelsen av hormoner i kroppen, och den roll som hormoner i olika stadier. Det kan produceras syntetiskt förutom att vara som härrör från djur, för terapeutiskt bruk.

Om en quad-skärm visar avvikelser i östriol nivåer, är detta inte nödvändigtvis en orsak till panik. Quad skärmarna kan vara otydliga, och de onormala nivåer kan vara något att oroa sig för. Det enda sättet att avgöra om avvikelser på en quad-skärmen är en källa till oro är att genomgå ytterligare tester för att lära sig mer om situationen. Som med alla typer av hälso-skärm, är det en bra idé att prata med en läkare innan testet utförs för att lära dig mer om vad labbet kommer att leta efter, möjliga resultat och följderna av dessa resultat. Förbereds i förväg kan göra upplevelsen mindre stressande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.