Vad är Ectasia?

Begreppet "ectasia" används för att hänvisa till dilatation av ihåliga vävnad. Vanligtvis är detta villkor en del av ett större medicinskt tillstånd, och det finns en rad olika behandlingar för ectasia, beroende på läge och den underliggande orsaken. I vissa fall är den enda behandling omsorgsfull förvaltning av området med dilaterade vävnad, med övervakning för att säkerställa att förändringar i patientens hälsa kartläggs och åtgärdas tidigt.

Blodkärl ectasia innebär utvidgning av blodkärlen. Personer med kronisk vaskulära ectasia upplever ofta lågt blodtryck och relaterade problem, och ibland svullnad av blodkärl försvagar deras väggar, att patienter som löper risk för ett aneurysm eller annat stort medicinskt problem. Kranskärl ectasia är ett tillstånd av särskilt intresse för läkare, eftersom dessa artärer är avgörande för spridningen.

En annan form är bröst kanal ectasia, där mjölkgångarna blivit igensatt eller svullna. Detta kan inträffa när en mor är amning eller att en kvinna som inte är sjuksköterskor. Ibland indikerar förekomst av bröstcancer eller en godartad tumör, men även andra villkor kan också leda till dilatation av mjölkgångarna. Denna form av ectasia är ofta tillsammans med en distinkt ansvarsfrihet och ömhet i bröstet området.

Patienter som får LASIK ofta varnas hornhinnan ectasia, även känd som iatrogen keratokonus, där hornhinnan blir svullen som en komplikation till kirurgi. Detta villkor kan visas upp till två år efter operationen, och det är behandlingsbar med ytterligare operation för att restablize hornhinnan och minska svullnaden.

Ibland kan ectasia vara ett värdefullt symtom som kan leda en läkare till en diagnos. I andra fall är det upptäcks i processen för en workup för ett medicinskt tillstånd eller under en rutinmässig läkarundersökning eller hälsoundersökas. Orsakerna till ectasia är ganska varierande, liksom behandlingsmetoder. Som en allmän regel, läkare vill behandla svullnad, eftersom det vid långvarig dilatation kan skada mjukdelar i kroppen och leda till mer allvarliga medicinska problem för patienten.

Förändringar i kroppen kan förekomma långsamt över tiden, vilket gör det svårt att identifiera dem, och också mycket snabbt. Det är viktigt för läkare och patienter att uppmärksamma till synes små förändringar, eftersom dessa förändringar kan ibland avslöja förekomst av en sjukdom som måste behandlas i tid. Den snabbare behandling erbjuds, desto bättre prognos för patienten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.