Vad är E. coli?

E. coli är den förkortade versionen av Escherichia coli , en bakterie som finns i den nedre tarmen hos däggdjur och fåglar. Även E. coli är nödvändig tarmbakterier som hjälper till med matsmältningen, kan det vara mycket farligt vid förtäring. Om en person intar oavsiktligt bakterierna, den resulterande infektionen kallas E. coli enterit, vilket innebär att tunntarmen att bli inflammerad.

Människor kan kontraktet en E. coli infektion genom att dricka förorenat vatten, äta frukt eller grönsaker som har vattnats med förorenat vatten, dricker opastöriserad mjölk eller äta dåligt tillagat köttfärs. Den E. coli infektion kan också fångas av att komma i kontakt med andra som har smittats eller genom att arbeta i miljöer där man kan komma i kontakt med människor eller djur avföring, till exempel jordbruk, daghem, sjukhem eller sjukhus. Det vanligaste sättet att kontraktet en E. coli infektionen genom att äta hamburgare som inte är genomkokt. Symptomen på E. coli -infektion är främst akut diarré som kan eller inte kan vara blodig, svår kramp i magen, uppblåsthet, och gas. Även dessa är de vanligaste symtomen, många människor smittade med E. coli kan även få kontinuerlig buksmärta, aptitlöshet, feber och i sällsynta fall kräkningar.

En positiv E. coli infektion diagnostiseras genom en pall kultur. Kulturen måste vidtas inom de första två dagarna i debuten av svår eller blodig diarré. Även om diarré är obehaglig och ofta smärtsam, föreskrivs de flesta läkare inte medicin för att göra det stopp. Det diarré måste fortsätta att befria kroppen av E. coli bakterier. Vanligtvis när någon får diagnosen en E. coli infektion, han eller hon på sjukhus och tittade för uttorkning. E. coli behandling innebär dricker mycket vatten och ofta med vätskor intravenöst.

Om en positiv E. coli diagnosen har bekräftats, den smittade kommer att vara extremt smittsam. Personer med E. coli får inte röra eller vara i nära kontakt med andra människor tills de har fått två negativa avföring kulturer. Detta innebär att barn, dagvård arbetstagare och sjukhem arbetstagare infekterade med E. coli bör stanna hemma tills de blir helt botade.

Det bästa sättet att hantera E. coli är att förhindra smitta innan den inträffar. Det finns två huvudsakliga sätt att förebygga E. coli infektion. Det första är att tvätta händerna noga före och efter matlagning, samt efter att ha använt toaletten, byta en blöja eller hanterar rått kött. Det andra är att laga köttfärs ordentligt, tills det inte finns några tecken på rosa, även i centrum. Andra sätt att undvika E. coli är att rengöra rätter och motverka toppar som har berörts av rått kött, tina kött i kylen än på bänk, och i kylskåp matrester direkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.